Αντιδράσεις στη Χίο για την κατασκευή κλειστής δομής

Αντιδράσεις στη Χίο για την κατασκευή κλειστής δομής

Οξύνεται η κόντρα για τη δημιουργία κλειστής δομής υποδοχής μεταναστών στη Χίο μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και μεγάλου τμήματος των πολιτών του νησιού, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να ξεκινήσουν τα έργα ανήμερα τα Φώτα.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η κόντρα για τη δημιουργία κλειστής δομής υποδοχής μεταναστών στη Χίο μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και μεγάλου τμήματος των πολιτών του νησιού, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να ξεκινήσουν τα έργα ανήμερα τα Φώτα. Η σύγκρουση λαμβάνει πλέον και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς, όπως προμηνύουν τα αποτελέσματα της διενεργηθείσας απογραφής, η Χίος από το καλοκαίρι και μετά θα είναι μονοεδρική περιφέρεια.

Ανήμερα τα Φώτα, αρκετοί κάτοικοι, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι, εμπόδισαν την εκφόρτωση από το πλοίο των μηχανημάτων της ανα- δόχου εταιρείας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εκλεγμένος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νησί, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, έδωσε χθες διαδικτυακά συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για περισσότερο από 2,5 ώρες. Επέμεινε ωστόσο ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνει κλειστή δομή στη Χίο αντίστοιχη αυτής στη Σάμο όπως και στα άλλα νησιά. Οπως τόνισε, οι κλειστές δομές θα ολοκληρωθούν με κάθε νόμιμο τρόπο καθώς προστατεύουν το σύνολο των νησιωτών. Ανήμερα την εορτή των Φώτων νωρίς το πρωί αρκετές εκατοντάδες πολίτες της Χίου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι, εμπόδισαν την εκφόρτωση των μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) του έργου της κλειστής δομής από το πλοίο.

Τα σκαπτικά μηχανήματα έφτασαν στο νησί προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη δημιουργία νέας κλειστής δομής στη θέση Πλατύ του όρμου Θόλος. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει τονίσει ότι η νέα δομή που θα αντικαταστήσει τη ΒΙΑΛ, «θα έχει χωρητικότητα 1.230 θέσεις για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μηταράκη, το σύνολο της έκτασης που θα καταλαμβάνει η δομή θα είναι 141 στρέμματα, ωστόσο η δόμηση θα καταλάβει περίπου 18 στρέμματα. Το κόστος κατασκευής της νέας δομής ανέρχεται σε 54,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος είχε εκλεγεί με σημαία το κλείσιμο της δομής στη Χίο, πλέον έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας της νέας δομής στο «Θόλος», που απέχει 11 χλμ. από την πόλη της Χίου και 6 χλμ. από το Βροντάδο. Αντίθετα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έλαβε ενεργά μέρος στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης Πέμπτης.  Ωστόσο από την πλευρά τους οι αντιδρώντες τονίζουν ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών), το μέγεθος του οποίου δεν είναι αυστηρά καθορισμένο, με αποτέλεσμα να παραμένει η πιθανότητα χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν και πάλι εγκλωβισμένοι στο νησί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων στη δημιουργία της νέας δομής κάνοντας λόγο για «Γκουαντάναμο», με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.  Χθες, με ανακοίνωσή της η ναυτική εταιρεία Αειναύτης, ιδιοκτήτρια του πλοίου «Πελαγίτης» που μετέφερε τα μηχανήματα, διαβεβαίωσε ότι αυτά θα εκφορτωθούν στον λιμένα του Πειραιά από όπου και φορτώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή