Κακοκαιρία Διομήδης: Βροχές και τσουχτερό κρύο την Τετάρτη – Πού θα χιονίσει

Κακοκαιρία Διομήδης: Βροχές και τσουχτερό κρύο την Τετάρτη – Πού θα χιονίσει

Βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει την Τετάρτη η κακοκαιρία Διομήδης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βροχές, σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες, φέρνει την Τετάρτη η κακοκαιρία Διομήδης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 8 με 9 και στα βόρεια τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 με 9 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτική πρόγνωση ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 8 και το πρωί στο Θρακικό τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες στη Θεσσαλία και την κεντρική και ανατολική Στερεά, θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 και το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 8 με 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Πήλιο: Έβρεξε σε λίγες ώρες όσο στην Αθήνα σε ένα χρόνο

Με μεγάλη ένταση έπληξε τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και περιοχές της Μακεδονίας η κακοκαιρία Διομήδης την Τρίτη. Ιδιαίτερη ήταν η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo στην Πορταριά Πηλίου κατέγραψε σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Μαγνησίας, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Μέσα στην ημέρα -από τις 6 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα- το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε142 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αναλυτικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 32 κλήσεις για κοπές δέντρων, 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 4 κλήσεις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στις περιοχές Μακρυχώρι, Συκούριο, Ομόλιο Λάρισας και Φάρσαλα.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 19 κλήσεις για κοπές δέντρων και 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Βέροια.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως στην περιοχή της Φλώρινας
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 6 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.
  • Στην Περιφέρεια Ηπείρου 11 κλήσεις για κοπές δέντρων, κυρίως σε Τζουμέρκα και Ιωάννινα.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 3 κλήσεις για κοπές δέντρων, στο Καρπενήσι.

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησε να χιονίζει στον Χορτιάτη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, χωρίς -μέχρι στιγμής- να έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Μεταξύ άλλων, χιόνια έπεσαν στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (με θερμοκρασία το βράδυ στους 3 βαθμούς Κελσίου), στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1) ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2). Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, τους -3 στον Λαϊλιά και τους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε επιφυλακή βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Συνολικά 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες, σε από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου, από το από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Εξάλλου, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης – Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας ), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών – Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου (Χαλκιδική).

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες στη Μακεδονία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή