Καταδίωξη στο Πέραμα: Οι κηλίδες αίματος και το DNA

Καταδίωξη στο Πέραμα: Οι κηλίδες αίματος και το DNA

Tα εργαστηριακά ευρήματα για την καταδίωξη με ένα νεκρό στο Πέραμα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κηλίδες αίματος του 20χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στη θέση του οδηγού εντοπίστηκαν κατά την εξερεύνηση των πειστηρίων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης συμπεριλήφθηκαν την 28η Δεκεμβρίου 2021 στον φάκελο της υπόθεσης θανάσιμου τραυματισμού του Νίκου Σαμπάνη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, στο Πέραμα.

Η έκθεση των εργαστηρίων έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στη οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη και στους επτά διωκόμενους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στο Πέραμα και οδήγησε στον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Ρομά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο, DNA του Σαμπάνη βρέθηκε στο χειρόφρενο του κλεμμένου Hyundai στο οποίο επέβαιναν ο Σαμπάνης και ακόμα δύο ανήλικοι. Επιπλέον κηλίδες αίματος του 20χρονου βρέθηκαν τόσο στο κάθισμα του οδηγού όσο και στη θέση του συνοδηγού. Το εύρημα έχει ιδιαίτερη σημασία για την υπεράσπιση των αστυνομικών. Κι αυτό διότι στις απολογίες τους είχαν υποστηρίξει ότι ο Σαμπάνης βρισκόταν στη θέση του οδηγού και ότι άνοιξαν πυρ με σκοπό να ακινητοποιήσουν το όχημα. Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό διαψεύδει η πλευρά της οικογένειας Σαμπάνη, που υποστηρίζει ότι ο 20χρονος βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και ότι οι αστυνομικοί πυροβολούσαν «στο ψαχνό».

Το αίμα τοποθετεί τον 20χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη στη θέση του οδηγού – Γενετικό υλικό του έχει βρεθεί, ωστόσο, και στη χειρολαβή του συνοδηγού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, DNA του Σαμπάνη βρέθηκε και στην εσωτερική χειρολαβή της πόρτας του συνοδηγού· εύρημα που τοποθετεί τον Σαμπάνη στη θέση του συνοδηγού και διατηρεί τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν για το περιεχόμενο όσων υποστήριξαν απολογούμενοι οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν και τα ευρήματα αναφορικά με τον έτερο από τους επιβάτες του λευκού Hyundai, Ευάγγελο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από το σημείο της συμπλοκής τρέχοντας και παραδόθηκε μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα στον εισαγγελέα. Κι αυτό διότι DNA του βρέθηκε αφενός στην πίσω δεξιά πόρτα του αυτοκινήτου και αφετέρου στην εσωτερική χειρολαβή της πόρτας του οδηγού.

Ο συνήγορος των αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς των επτά αστυνομικών, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας Σαμπάνη, Θανάσης Καμπαγιάννης, με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν για την αλήθεια απέναντι στη σκηνοθεσία που επιχειρείται να εμφανιστεί ο Νίκος ως οδηγός». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα από τις βαλλιστικές εξετάσεις στους κάλυκες που περισυνελέγησαν από το σημείο της συμπλοκής.

Προέκυψε συγκεκριμένα ότι τις 21 από τις συνολικά 37 σφαίρες που έπεσαν στη διάρκεια της καταδίωξης του λευκού Hyundai έριξαν οι δύο από τους επτά ειδικούς φρουρούς που πήραν μέρος, ενώ ακόμα οκτώ πυροβολισμούς έριξε υπαστυνόμος της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, που όπως και οι συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, πυροβόλησαν από μία έως τρεις φορές ο καθένας.  Τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης γύρω από την πολύκροτη υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή