Το «έξυπνο γουρούνι» φέρνει το νερό της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα

Το «έξυπνο γουρούνι» φέρνει το νερό της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα

Τέλος στη μεταφορά νερού με υδροφόρες στην Αίγινα. Εδώ και δέκα ημέρες η Αίγινα υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, καθώς τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνέδεσε το νησί με τη Σαλαμίνα.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη μεταφορά νερού με υδροφόρες στην Αίγινα. Εδώ και δέκα ημέρες η Αίγινα υδροδοτείται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, καθώς τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνέδεσε το νησί με τη Σαλαμίνα. Με αυτό το έργο ο δήμος και η Περιφέρεια Αττικής θα εξοικονομούν 3-3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όσο κόστιζε η μεταφορά νερού. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ο δήμος να επισκευάσει το δίκτυό του, ώστε να περιορίσει τις απώλειες, για τις οποίες άλλωστε θα επιβαρύνεται από την ΕΥΔΑΠ.

Η μεταφορά νερού με αγωγό στην Αίγινα, ένα έργο πρωτόγνωρο τεχνικά για τη χώρα μας, ολοκληρώθηκε. Ηδη από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του και το γέμισμα των δεξαμενών του νησιού. «Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται διάφοροι έλεγχοι στον αγωγό», εξηγεί ο Αλέξανδρος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ομάδας μελέτης-κατασκευής του έργου από την τεχνική εταιρεία «Χρ. Κωνσταντινίδης». «Κατ’ αρχάς περάσαμε ένα “έξυπνο γουρούνι”, όπως το αποκαλούμε στην αργκό των μηχανικών, δηλαδή μια βίδα από αφρολέξ η οποία με την πίεση του νερού καθάρισε εσωτερικά τα τοιχώματα σε όλο το μήκος του. Κατόπιν περάσαμε μια ειδική συσκευή με αισθητήρες, που έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν τρύπα έως και 0,1 χιλιοστού, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει απώλεια νερού στη θάλασσα. Εχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία δοκιμές πίεσης και παροχετευτικότητας, ενώ συνεχίζονται οι δοκιμές ποιότητας, με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων να είναι εξαιρετικά».

Εφόσον όλα συνεχιστούν έτσι, θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου η παραλαβή του έργου από τον Δήμο Αίγινας, ενώ η εταιρεία που το τοποθέτησε θα εξακολουθήσει για τρία έτη να παρακολουθεί τη λειτουργία του και να το συντηρεί. Παράλληλα προχωρεί η κάλυψη του υποθαλάσσιου αγωγού στον βυθό, έργο που σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο καθυστέρησε πολύ εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών.

Σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και δέκα ημέρες ο υποθαλάσσιος αγωγός. – Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στον δήμο στις 18 Ιανουαρίου.

«Τέλος στην αγωνία»

«Ενα όνειρο των πολιτών και της αυτοδιοίκησης του νησιού γίνεται πραγματικότητα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αίγινας, Γιάννης Ζορμπάς. «Με την υδροδότηση του νησιού με σταθερή παροχή από την ΕΥΔΑΠ τελειώνει η αγωνία της έλλειψης νερού και των διακοπών υδροδότησης το καλοκαίρι, ενώ ο δήμος και η Περιφέρεια Αττικής θα εξοικονομήσουν 3-3,5 εκατ. ευρώ ετησίως». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το δίκτυο ύδρευσης καλύπτει το 90% του νησιού, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από γεώτρηση. «Στόχος είναι να συνδεθεί και αυτό με το υπόλοιπο νησί», αναφέρει. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο ύδρευσης παραμένει δημοτικό, ενώ δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παραχώρησή του στην ΕΥΔΑΠ.

Επομένως το ερώτημα είναι πώς θα περιοριστούν οι απώλειες στο δίκτυο του νησιού, ώστε να μην πηγαίνει το νερό χαμένο. «Είμαστε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για να συνάψουμε σύμβαση, ώστε να μας παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να μας βοηθήσει στον περιορισμό των διαρροών», λέει ο κ. Ζορμπάς. Πάντως οι διαρροές δεν θα είναι… δωρεάν. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Καραγιάννης, γενικός διευθυντής Υδρευσης της ΕΥΔΑΠ, ο Δήμος Αίγινας θα πρέπει να πληρώνει όλο το νερό που μεταφέρεται στο νησί (καταγράφεται από «ρολόι» στη Σαλαμίνα), ανεξάρτητα με το πόσο τελικά καταλήγει στους καταναλωτές (και άρα μπορεί να το τιμολογήσει). Πάντως, η τιμή πώλησης του νερού από την ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο Αίγινας θα είναι η ίδια με τις περιοχές που η ΕΥΔΑΠ παρέχει νερό χωρίς να έχει τον έλεγχο του δικτύου (όπως σχεδόν όλη η ανατολική Αττική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή