Απορρίμματα: Το «τέλος ταφής» φέρνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Απορρίμματα: Το «τέλος ταφής» φέρνει αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Προσπάθεια να απορροφήσουν το κόστος, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, καταβάλλουν πολλοί δήμοι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν οι δήμοι να απορροφήσουν τις επιπλέον οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει και να μην επιβαρύνουν τους πολίτες τους με αύξηση δημοτικών τελών.

Από την αρχή του 2022 τυπικά στους δήμους ξεκινάει να επιβάλλεται το νέο «τέλος ταφής», το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους. Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι δήμοι θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή. Το επιπλέον κόστος αποτελεί εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα αυξάνεται σταδιακά ετησίως έως το 2027, οπότε και θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ τον τόνο, ως ένα αντικίνητρο ώστε οι δήμοι να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.τ.λ.

Εξάλλου, η αύξηση του κόστους της ενέργειας επιβαρύνει πολύ τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. «Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε 200 κτίρια τα οποία πρέπει να θερμαίνονται», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά επιπλέον 5% από την αρχή του χρόνου, δεδομένου ότι οι πολίτες έχουν πιεστεί πολύ οικονομικά. «Εχουμε υπολογίσει ότι το “τέλος ταφής” θα μας στοιχίσει επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος που προσπαθήσουμε να το καλύψουμε», προσθέτει ο κ. Ζέρβας.

Το ενδεχόμενο η επιβολή του «τέλους ταφής» να αναβληθεί για ακόμη μία φορά (ήδη έχουν υπάρξει δύο αναβολές) δεν φαίνεται πολύ πιθανό, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές λύσεις, προς τις οποίες η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) δρομολογεί τις επόμενες ενέργειές της.  

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του “τέλους ταφής” ώστε να αναπροσαρμοστούν τα ποσά», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.  

Και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση δημοτικών τελών παρά την οικονομική πίεση. Το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι οι δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για καθυστερήσεις που έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο. «Οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις βαρέος τύπου όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας ή του κεντρικού κράτους. Δεν είναι λογικό να πληρώσουμε για κάτι που δεν έχουμε την αρμοδιότητα να αλλάξουμε», δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος.

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είναι ένας από τους δήμους της χώρας που έχει προχωρήσει πολύ όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, οδηγώντας στην ανακύκλωση το 35% των απορριμμάτων του, ενώ ο μέσος όρος της Ελλάδας βρίσκεται στο 12%. «Και με αυτά τα δεδομένα θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αν αποφασίζαμε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, οι πολίτες θα καλούνταν να πληρώσουν 17% περισσότερο για να καλυφθεί το κόστος», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή