Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Σημαντική «μετακίνηση» των νέων κρουσμάτων της COVID-19 σε μεγαλύτερες ηλικίες, που συνήθως σημαίνει και σοβαρότερη νόσο, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική «μετακίνηση» των νέων κρουσμάτων της COVID-19 σε μεγαλύτερες ηλικίες, που συνήθως σημαίνει και σοβαρότερη νόσο, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Oπως ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου η μέση ηλικία των νέων περιστατικών που εντοπίζονταν ήταν τα 29 έτη, πλέον μία στις δύο νέες διαγνώσεις γίνονται σε άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 39 έτη. Οπως τόνισε η καθηγήτρια, το επιδημικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό στη χώρα μας και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 230.000. «Ο ιός κυκλοφορεί παντού και πρέπει να προσέχουμε», τόνισε.  

Εν τω μεταξύ, η χορήγηση αντιιικών χαπιών έναντι της COVID-19 ξεκινά στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, πιθανόν από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων (χάπι της Merck, γνωστής στην Ελλάδα ως MSD). Η χορήγηση θα γίνεται με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τα μονοκλωνικά αντισώματα (αίτηση από γιατρό, έγκριση από επιτροπή) και με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή σε νοσηλευομένους και εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ηλικία, υποκείμενα νοσήματα κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απαιτείται η υπογραφή του ασθενούς για τη λήψη του φαρμάκου, καθώς ακόμα δεν έχει λάβει την τελική έγκριση για χορήγηση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι σκληροί δείκτες

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 20.409 νέα κρούσματα και 80 επιπλέον θάνατοι ασθενών με COVID-19. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία της περιφέρειας είναι 587. Οπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ωστόσο καταγράφεται μια επιδείνωση των πιο σκληρών δεικτών της επιδημίας. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έχουν αυξηθεί κατά 10%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ κατά 5% και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 20%.

Η κ. Γκάγκα, αναφερόμενη στις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο βγήκε από τις εφημερίες, τόνισε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που ελήφθη κατόπιν συνεννόησης με το νοσοκομείο. «Αυτό που αγχώνει το προσωπικό είναι ότι ακούνε εδώ και δέκα χρόνια πως το νοσοκομείο θα κλείσει. Τους έχουμε διαβεβαιώσει πως αυτό δεν θα γίνει», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν απεργία, την οποία και έκρινε παράνομη το Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο κατέθεσε σχετική αγωγή το υπουργείο Υγείας.

Επιστράτευση γιατρών

Οι 130 ιδιώτες γιατροί που έλαβαν φύλλο επίταξης ανέλαβαν χθες υπηρεσία σε νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε λάθη στη διαδικασία. Οπως ανέφερε ενδεικτικά, έχουν επιστρατευθεί αναισθησιολόγοι – εντατικολόγοι που εργάζονται σε ΜΕΘ τριών ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης οι οποίες νοσηλεύουν και ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, επιστρατεύθηκαν και γιατροί άνω των 70 ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γιατροί κλήθηκαν να εργαστούν σε νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης χωρίς καμία πρόνοια για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους εκεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή