Παρατηρητήριο περιουσιακής κατάστασης πολιτικών

Παρατηρητήριο περιουσιακής κατάστασης πολιτικών

Σε μια εφαρμογή, διαθέσιμη προς όλους, τα στοιχεία δηλώσεων «πόθεν έσχες» έχουν αναρτηθεί επεξεργασμένα και «τακτοποιημένα» με φίλτρα, ενώ υπάρχει και δυνατότητα σύγκρισης δεδομένων.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια… βρώμικη δουλειά αλλά κάποιος έπρεπε επιτέλους να την κάνει. Ο λόγος για το ξεκαθάρισμα της εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων πολιτικών με βάση τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Μέχρι σήμερα, η σχετική πληροφορία κρυβόταν μέσα σε δυσανάγνωστους πίνακες, κάτω από ντάνες αρχείων pdf, ατάκτως ερριμμένη σε πυκνογραμμένα έγγραφα, στο σάιτ της Βουλής. Πλέον, μέσα από την interactive εφαρμογή Wealth Observer (wealthobserver.gr), ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί με ευκολία στα σχετικά στοιχεία, να συγκρίνει δεδομένα, να εστιάσει σε συγκεκριμένους πολιτικούς ή να παρατηρήσει τη μεγάλη εικόνα.

Πίσω από την εφαρμογή, στην οποία προφανώς έχει πρόσβαση ο καθένας χωρίς χρέωση, βρίσκονται ο data journalist/developer Αχιλλέας Γαλατσίδας και ο προγραμματιστής Αχιλλέας Κυριτσάκας. «Οι διαθέσιμες δηλώσεις ξεκινούν από το 2016 (χρήση 2015), δηλαδή μιλάμε για πάνω από 500 πολιτικούς, στους οποίους αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο pdf από 12 σελίδες το καθένα», λέει στην «Κ» ο κ. Γαλατσίδας. «Είναι πρακτικά αδύνατον κάποιος να κάτσει να τις μελετήσει, να διαβάσει τόσο μεγάλους πίνακες». Οπως λέει, ακόμα και η δημοσιογραφική επεξεργασία των δεδομένων έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια. «Παλιότερα μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των πολιτικών ακολουθούσε η έρευνα των δημοσιογράφων πάνω στα ντοκουμέντα. Τώρα σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ ή προβάλλονται μόνο τα στοιχεία που αφορούν τους πολιτικούς αρχηγούς και κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις με πολλά ακίνητα. Ομως αυτά είναι ένα κομμάτι μόνο της πραγματικότητας. Η συνολική εικόνα κάπου χάνεται». Προβληματικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσιοποίησης των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών. Πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 29 Ιουλίου, μέσα στο καλοκαίρι. «Ολα αυτά όμως σημαίνουν στην πραγματικότητα απουσία ελέγχου των πολιτικών».

Παρατηρητήριο περιουσιακής κατάστασης πολιτικών-1

«Η ελπίδα μας είναι ότι περισσότερος κόσμος θα έρθει σε επαφή με τα δεδομένα και ότι θα υπάρξει πίεση για πιο ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία και πιο ουσιαστικό έλεγχο πάνω σε αυτά τα δεδομένα», καταλήγει ο Αχιλλέας Γαλατσίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή