Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η υποομάδα stealth του στελέχους «Όμικρον»

Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η υποομάδα stealth του στελέχους «Όμικρον»

Με προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη και τον ρόλο της υποομάδας stealth του στελέχους «Ομικρον», όπως έχει χαρακτηριστεί μια νέα υποομάδα του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη και τον ρόλο της υποομάδας stealth του στελέχους «Ομικρον», όπως έχει χαρακτηριστεί μια νέα υποομάδα του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού, η οποία παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και εντοπίστηκε και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στην Ελλάδα έως και χθες είχαν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά της συγκεκριμένης υποομάδας σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Η νέα υποομάδα ΒΑ.2 ή 21L και η υποομάδα ΒΑ.1 ή 21K –η οποία έχει επικρατήσει παγκοσμίως και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας μας– έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, ωστόσο διαθέτουν η μεν νέα υποομάδα 27 επιπλέον μεταλλάξεις, η δε επικρατούσα προς το παρόν υποομάδα 20 επιπλέον μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τον χαρακτηρισμό «υποομάδα stealth» έχει λάβει διότι φέρει μετάλλαξη που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο για την ανίχνευση της «Ομικρον» στα μοριακά τεστ.

Δύο κρούσματα έχουν ανιχνευθεί στη χώρα – Χθες ανακοινώθηκαν 20.507 νέες λοιμώξεις της COVID-19 και 108 θάνατοι ασθενών.

Διαφοροποίηση μεταξύ των δύο υποομάδων υπάρχει και στις μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike) που χρησιμοποιεί ο ιός για να διεισδύσει στο κύτταρο, με τη νέα υποομάδα να έχει επτά επιπλέον μεταλλάξεις της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «αναφορικά με το αν οι επιπλέον επτά μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις επτά μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη».

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.507 νέα κρούσματα της COVID-19 και 108 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.479 θάνατοι, εκ των οποίων οι 1.686 δηλώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022.

Από τα νέα κρούσματα σχεδόν τέσσερα στα δέκα (7.574) εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.900 στη Θεσσαλονίκη και 1.937 στην Κρήτη. Η πανδημία «μαίνεται» στη Μύκονο και τη Θήρα, απ’ όπου χθες αναφέρθηκαν 77 και 86 κρούσματα αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες (σημειώνεται ότι η Π.Ε. Θήρας περιλαμβάνει και την Ιο) καταγράφηκαν χθες τα περισσότερα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού: 760 διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού στη Μύκονο και 455,5 ανά 100.000 πληθυσμού στη Θήρα, όταν ενδεικτικά από τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών δηλώθηκαν χθες 203 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σταθερά υψηλός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι: 679 χθες, όταν ο μέσος όρος των διασωληνωμένων του τελευταίου επταημέρου είναι 680. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 467.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή