Σφοδρότατο το δεύτερο κύμα της «Ελπίδας»

Σφοδρότατο το δεύτερο κύμα της «Ελπίδας»

Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, το κρύο τσουχτερό σήμερα αλλά και αύριο, και θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα παγετού.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνότατες χιονοπτώσεις, σπάνιες χιονοκαταιγίδες, και ακόμα πιο σπάνιους χιονοστρόβιλους έφερε η δεύτερη και πιο δυνατή φάση της κακοκαιρίας «Ελπίς», ρίχνοντας πολύ χιόνι στην Εύβοια, στη Βοιωτία, συνολικά στην ανατολική Στερεά, στην Αττική, σε τμήματα της Πελοποννήσου, στην Κρήτη και σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπου το χιόνι έφτασε και στις παραλίες.

Η χιονόπτωση στην Αττική ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ και αναμενόταν να κρατήσει απτόητη για τουλάχιστον 16 ώρες ανά περιοχή, σύμφωνα με την εκτίμηση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε μία από τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην πρωτεύουσα, η οποία βεβαίως είχε προβλεφθεί από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο.

«Στις περιοχές τις οποίες έπληξε η κακοκαιρία αναπτύχθηκαν νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr. «Διαμορφώθηκαν νέφη με μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να πέσει πολύ χιόνι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως είχαν προηγηθεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλε έτσι ώστε το χιόνι να μη λιώνει όταν έπεφτε στο έδαφος, οπότε να αναπτύσσεται ταχύτατη χιονοκάλυψη», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. «Λόγω αυτής της κατακόρυφης ανάπτυξης των νεφών παρουσιάστηκαν και οι χιονοκαταιγίδες, η έντονη χιονόπτωση, ακόμα και χιονοστρόβιλοι, όπως στην Ανδρο και στη Σκόπελο», συμπληρώνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, στην Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Για την περιοχή της Αττικής, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Η ελπίδα σχετικά με την «Ελπίδα» είναι πως σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, που παρουσίασε στην ενημέρωση χθες το απόγευμα ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς, αναμένεται ύφεση των φαινομένων από σήμερα το μεσημέρι, και στην Αττική. Εξαιρούνται οι περιοχές των νησιών και της Κρήτης, όπου χιονοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το βράδυ της Τρίτης.

Παρ’ όλα αυτά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, το κρύο τσουχτερό σήμερα Τρίτη αλλά και αύριο Τετάρτη, και θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα φαινόμενα παγετού, καθώς το χιόνι θα αργήσει να λιώσει, άρα χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων. Στην Αττική η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα θερμοκρασίες από 0-3 βαθμούς Κελσίου και στην Εύβοια από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα κακοκαιρίας είναι εντοπισμένο κυρίως από τη Θεσσαλία και κάτω και στις κεντρικές, ανατολικές και νότιες περιοχές, με την υπόλοιπη χώρα να έχει κανονικές χειμωνιάτικες συνθήκες.

Αιτία του έντονου παγωμένου ξεσπάσματος της κακοκαιρίας στο δεύτερο κύμα της «Ελπίδας», όπως είχε αναδείξει το meteo.gr, ήταν ο συνδυασμός της δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού στο βόρειο Αιγαίο και της παράλληλης ανάπτυξης έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών από τη δυτική Ρωσία, οι οποίες εισήλθαν στον ελλαδικό χώρο από τα βορειοανατολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή