Κακοκαιρία Ελπίδα: «Απογοητεύθηκα, αισθάνθηκα αβοήθητος»

Κακοκαιρία Ελπίδα: «Απογοητεύθηκα, αισθάνθηκα αβοήθητος»

Το χρονικό του εγκλωβισμού του Μενέλαου Τσαούση στην Αττική Οδό – «Ευτυχώς είχα βενζίνη», αναφέρει.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ευτυχώς είχα βενζίνη». Καθηλωμένος από το πρωί της Δευτέρας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αττική Οδό, στο ύψος της Κάντζας, εν μέσω χιονόπτωσης, ο Μενέλαος Τσαούσης τουλάχιστον μπορούσε να κρατήσει τη μηχανή του αυτοκινήτου του αναμμένη και να έχει θέρμανση. Δίπλα του ένα όχημα είχε σβήσει, πιο πέρα κάποιοι οδηγοί και επιβάτες προσέφεραν μπουκάλια νερό που τους περίσσευαν σε άλλους εγκλωβισμένους. Περίμεναν κάποια άμεση ανταπόκριση ή τουλάχιστον ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκολλήσουν. Η βοήθεια, όμως, άργησε πολύ.

«Ο στρατός έφτασε σε εμάς γύρω στα μεσάνυχτα. Μοίραζαν νερά, κουβέρτες και τρόφιμα. Μόνο ο στρατός ήταν κοντά μας, δεν είδα κάποια βοήθεια είτε από την Αττική Οδό είτε από την Πολιτική Προστασία», λέει στην «Κ» ο κ. Τσαούσης, διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. Είχε βγει στην Αττική Οδό στις 10 το πρωί της Δευτέρας, από τη λεωφόρο Δημοκρατίας με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τότε μόλις, θυμάται ότι είχε αρχίσει η χιονόπτωση, αλλά ο δρόμος εκείνη τη στιγμή ήταν ακόμη προσπελάσιμος και χωρίς αλυσίδες.

Το μποτιλιάρισμα προκλήθηκε, όπως παρατήρησε ο ίδιος, μόλις έκλεισαν οι έξοδοι της Αττικής Οδού και δεν υπήρχε δυνατότητα να εξέλθουν οχήματα που βρίσκονταν κοντά τους. Οσο περνούσε η ώρα επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με κάποιον εκπρόσωπο του αυτοκινητόδρομου. Επειτα από αρκετές απόπειρες κατάφερε να μιλήσει αλλά κανείς, όπως λέει, δεν μπορούσε να τον ενημερώσει υπεύθυνα για το τι θα ακολουθούσε. Δεν ήξεραν να του πουν ποιος θα ήταν ο σχεδιασμός και εάν ή πότε θα υπήρχε δυνατότητα απεγκλωβισμού. Είχε ήδη νυχτώσει, ήταν βέβαιος ότι θα περνούσε όλο το βράδυ εκεί, στη θέση του οδηγού, όπως τελικά συνέβη με άλλους συμπολίτες του.

Είδε τα ξημερώματα άλλους οδηγούς και επιβάτες να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους και να περπατούν μέσα στα χιόνια προς τον προαστιακό. Από εκεί θα τους μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο μέχρι να ξημερώσει και να υποχωρήσει η κακοκαιρία. Στις 3.30, όμως, με τη βοήθεια στρατιωτών που απομάκρυναν το χιόνι και έσπρωχναν αυτοκίνητα, ο κ. Τσαούσης κατάφερε να βγει εκτός Αττικής Οδού και να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Με συνεχείς προσπάθειες όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, της αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 πολίτες και περίπου 1.800 αυτοκίνητα», δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

«Αισθάνθηκα ότι έγινε όλο αυτό χωρίς λόγο και αιτία. Αισθάνθηκα αβοήθητος», λέει ο κ. Τσαούσης και προσθέτει ότι ως τακτικός χρήστης του αυτοκινητόδρομου είχε και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια που θα του παρείχε. «Απογοητεύτηκα. Μας άφησαν να μπούμε μέσα, εγκλωβιστήκαμε και τα αυτοκίνητα της Αττικής Οδού μετά ήταν εγκλωβισμένα μαζί μας», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή