Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα: Από το 1911 μέχρι τη «Μήδεια»

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα: Από το 1911 μέχρι τη «Μήδεια»

Χιονοστρόβιλοι σε θαλάσσιες περιοχές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», λέει η γνωστή ρήση, αλλά στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο χάθηκε πολλές φορές η ελπίδα στους εγκλωβισμένους οδηγούς και στους κατοίκους σε σπίτια χωρίς ρεύμα. Ευτυχώς, από σήμερα το κύμα κακοκαιρίας με το σουρεαλιστικό όνομα «Ελπίς» επιτέλους αποχωρεί από τον ελλαδικό χώρο, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο παγετό, αλλά και πολλά προβλήματα.

Πάντως και σήμερα Τετάρτη στη νότια Εύβοια και στην κεντρική και νότια νησιωτική χώρα θα πέσει χιονόνερο ή χιόνι. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Στην Αττική η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πολύ, θα κινηθεί μεταξύ 1 και 5 βαθμών Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κώστας Λαγουβάρδος 

Ποια ήταν όμως τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ελπίς», σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις; «Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακραία. Σε πολλές περιπτώσεις εξελίχθηκε ως χιονοκαταιγίδα. Υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή και από δήμο σε δήμο. Για παράδειγμα, φέτος δεν χιόνισε ιδιαίτερα στα δυτικά και στους δήμους του Πειραιά, όπως είχε γίνει πέρυσι με τη “Μήδεια”, αλλά περισσότερο στα βόρεια, στις ανατολικές και νότιες περιοχές και στο ευρύτερο κέντρο. Εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η εμφάνιση χιονοστροβίλων σε θαλάσσιες περιοχές κοντά σε νησιά», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

Οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην Αθήνα: Από το 1911 μέχρι τη «Μήδεια»-1

Η χιονοκάλυψη

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της «Ελπίδας» ήταν η διαμόρφωση νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, πολύ φορτωμένων, με αποτέλεσμα η χιονόπτωση να είναι έντονη και πυκνή, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της Αττικής που δεν χιονίζει συχνά. Ταυτόχρονα, η προηγούμενη φάση της «Ελπίδας» μπορεί να μην έδωσε φαινόμενα στην Αττική, αλλά έριξε τις θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα όταν το χιόνι έπεφτε στο έδαφος να μη λιώνει. Γι’ αυτό είδαμε τη χιονοκάλυψη, ακόμα και σε δρόμους, να αναπτύσσεται γρήγορα.

Βεβαίως όλα αυτά είχαν προβλεφθεί από την ΕΜΥ, το Αστεροσκοπείο και άλλους. Ακόμα και η μικρή χρονική απόκλιση στην έναρξη των φαινομένων στην Αττική ορισμένων πρώτων εκτιμήσεων (περίπου 2-3 ώρες αργότερα) είχε «διορθωθεί» από την ΕΜΥ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Μετεωρολογικού Κέντρου της υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά, σε σύσκεψη την Κυριακή με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε», γράφει ο διευθυντής σε χθεσινό του άρθρο. Γι’ αυτό είναι πλήρως αδικαιολόγητο το απόλυτο χάος που υπήρξε, κυρίως τη Δευτέρα. «Υπάρχει ένα διαρκές πρόβλημα στο πώς η Πολιτεία και η Πολιτική Προστασία λαμβάνει υπόψη της τις επιστημονικές προγνώσεις και προειδοποιήσεις. Δυστυχώς δεν γίνεται στο επίπεδο που απαιτούν οι περιστάσεις και επιτρέπει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή