Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά

Εγκλωβισμένοι στα στενά και τις γειτονιές των Δήμων

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 48 ώρες από όταν ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και περισσότερες από 24 ώρες απ’ όταν σταμάτησε η χιονόπτωση, πολλές γειτονιές δήμων της Αττικής έχουν δρόμους και στενά που παραμένουν αδιάβατα, καθώς έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνα παγοδρόμια.

Ο όγκος του χιονιού ήταν τέτοιος που σε ορισμένες περιπτώσεις κυριολεκτικά κάλυψε αυτοκίνητα και μηχανές, ενώ ο συγκεντρωμένος πάγος μετατρέπει τη διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια σε επικίνδυνο εγχείρημα.

Εξ αρχής η έμφαση δόθηκε στις κεντρικές αρτηρίες και τους μεγάλους δρόμους, με αποτέλεσμα τα στενά στις συνοικίες να αφεθούν στο έλεος της κακοκαιρίας.

Περιοχές όπως η Καισαριανή, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου, ο Βύρωνας, ο Αλιμος, η Ηλιούπολη ο Χολαργός, η Πεντέλη, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά και άλλες, κυρίως στα βόρεια προάστια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα με τους πολίτες να νιώθουν εγκλωβισμένοι στις οικίες τους.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-1
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Ο εκχιονισμός των στενών γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος σε κάποιες περιπτώσεις που η μορφολογία δεν βοηθάει, ενώ η διέλευση των μηχανημάτων σε δυσπρόσιτα σημεία γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει και ο παγετός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες.

Ειδικά ως προς τον παγετό, οι δήμοι έκαναν από το πρωί εκκλήσεις προς τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-2
ΙΝΤΙΜΕ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-3
INTIME

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-4
ΙΝΤΙΜΕ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-5
ΙΝΤΙΜΕ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-6
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης


Πτώση δέντρων

Ένα ακόμα πρόβλημα που προκλήθηκε από την επέλαση της κακοκαιρίας ήταν η πτώση πολλών δέντρων που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιά.

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-7
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-8
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-9
kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Δήμος Αθηναίων: 57 συνεργεία έριξαν πάνω από 200 τόνους αλάτι 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, οι περιοχές όπου παρατηρούνται ακόμη προβλήματα σε μικρούς δρόμους είναι η Άνω Κυψέλη, το Πολύγωνο, η Νεάπολη και τα όρια του Παγκρατίου με τον Βύρωνα. Εντός της ημέρας, ωστόσο, αναμένεται να έχει γίνει και εκεί ο αποχιονισμός.

Για τρίτο 24ωρο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, δίνεται έμφαση στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία και στις εισόδους τους με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Οι επιχειρήσεις με καθαρισμό και ρίψη αλατιού συνεχίζονται και σήμερα στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Λαϊκό, Παίδων, Ελπίς, Άγιος Σάββας, Ερυθρός Σταυρός, Παμμακάριστος, Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Έλενα, Γηροκομείο, Λητώ. Όπως αναφέρει ο δήμος, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, τα συνεργεία του έριξαν 90 τόνους αλάτι στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μη δημιουργηθεί πάγος. Από το πρωί της Δευτέρας έως και χθες τη νύχτα είχαν χρησιμοποιηθεί επιπλέον 150 τόνοι αλατιού.

Οι σημερινές «επιχειρήσεις» των συνεργείων του δήμου ξεκίνησαν από τους Αμπελόκηπους, το Παγκράτι, τα Πατήσια, τα Εξάρχεια και την Κυψέλη, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα προβλήματα από πτώσεις κορμών δέντρων και κλαδιών σε δρόμους, σε καλώδια του δικτύου ηλεκτροφωτισμού ή σε αυτοκίνητα, εξαιτίας του βάρους του χιονιού.

Διαβάστε: Με τηλεργασία την Πέμπτη το Δημόσιο – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-10
ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά στο δήμο Φυλής

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Δήμος Φυλής είχε να αντιμετωπίσει κι ένα παράδοξο συμβάν. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκχιονισμού, στην πλευρά της Δυτικής Πάρνηθας, προέκυψε φωτιά μέσα στο χιόνι.

Επισκέπτης που είχε πάει με την οικογένειά του για να απολαύσει τα χιόνια, άναψε φωτιά για να ζεσταθούν ακριβώς μέσα σε πεύκα. Κοντά στο σημείο εκείνο μαζί με το συνεργείο εκχιονισμού, βρισκόταν και ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή να κινηθεί το συνεργείο προς κατάσβεση της φωτιάς.

«Απευθύνουμε έκκληση στους επισκέπτες της Πάρνηθας και σ’ εκείνους που αγαπούν το χιόνι κι ανηφορίζουν για ξέγνοιαστες στιγμές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο για την προσωπική τους προστασία και ακεραιότητα όσο και για τον πολύτιμο δασικό πλούτο», τόνισε ο κ. Παππούς, με αφορμή το ατυχές περιστατικό.


Κακοκαιρία Ελπίδα: Εικόνες χάους στους δήμους – «Παγοδρόμια» τα στενά-11

Ποια τμήματα της Αττικής Οδού έχουν ανοιξει

Την ίδια ώρα, σε κυκλοφορία δίνονται σταδιακά τμήματα της Αττικής Οδού.

Συγκεκριμένα, έχουν ανοίξει: 

  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από είσοδο Ελευσίνας έως Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι
  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι έως είσοδο Ελευσίνας
  • το Τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού από τα Διόδια Κατεχάκη με κατεύθυνση τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αττικής Οδού, η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται άνευ καταβολής διοδίων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κυκλοφορία στην κατεύθυνση Αεροδρόμιο – Κατεχάκη δεν είναι εφικτή ακόμα λόγω των πολλών οχημάτων που βρίσκονται εντός του αυτοκινητόδρομου. Η πρόσβαση από το Αεροδρόμιο προς την Αθήνα θα γίνεται είτε μέσω της Λ. Λαυρίου είτε μέσω της Λ. Βάρης – Κορωπίου όπως και τώρα.

«Όσον αφορά τα άλλα τμήματα της Αττικής Οδού, αυτά δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αν δεν απομακρυνθούν τα οχήματα που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία του αυτοκινητόδρομου. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες τους να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους προκειμένου να δοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής Οδού σε κυκλοφορία», επισημαίνει η εταιρεία. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει για ποιο λόγο υπήρξαν προβλήματα στην Αττική Οδό και η αρμόδια επιτροπή, που έχει ήδη συσταθεί, θα παραδώσει εντός 25 ημερών το πόρισμα και θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις όπου πρέπει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή