Κακοκαρία Ελπίδα: Η χαμένη μάχη των κλειστών δρόμων στους δήμους

Κακοκαρία Ελπίδα: Η χαμένη μάχη των κλειστών δρόμων στους δήμους

«Πάντως, έπεσε πολύ χιόνι!». Η συγκεκριμένη φράση είναι η κατακλείδα σε όλες τις συνομιλίες της «Κ» με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα μηχανήματα και οι «αρμόδιοι» που καθαρίζουν τους δρόμους.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάντως, έπεσε πολύ χιόνι!». Η συγκεκριμένη φράση είναι η κατακλείδα σε όλες τις συνομιλίες της «Κ» με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα μηχανήματα και οι «αρμόδιοι» που καθαρίζουν τους δρόμους. 

Πάνω από δύο 24ωρα μετά την τελευταία νιφάδα χιονιού στην Αττική, οι δρόμοι σε πολλές περιοχές παραμένουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα ακόμα και με αλυσίδες, τα δέντρα και τα κλαδιά κείτονται πεσμένα σε αυτοκίνητα και ηλεκτρικά καλώδια και οι πολίτες κάνουν επικίνδυνη ισορροπία στον πάγο στην περίπτωση που αποφασίζουν να βγουν από το σπίτι τους.

Τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν σήμερα το πρωί σε πολλές περιοχές, όπως στους δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγία Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Πεντέλης, Κηφισιάς, στον Διονύσου, Αμαρουσίου, Παλλήνης, Γέρακα κ.α.

Εκτός λεκανοπεδίου προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως οι ορεινοί οικισμοί των δήμων του Μαραθώνα, της Ραφήνας-Πικερμίου και της Παιανίας, όπου υπάρχουν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δήμαρχοι έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από τους πολίτες τους, καθώς μιλούν για «ελεγχόμενη κατάσταση», την ίδια ώρα που πολλοί κάτοικοι θεωρούν ότι από τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία, «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει».

«Ηταν ένα κύμα κακοκαιρίας ανεπανάληπτο και πρωτόγνωρο για την Αττική και τα βόρεια προάστια με μαζική πτώση δέντρων. Περιβαλλοντική λαίλαπα με σημαντικές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον». Η ανακοίνωση αυτή του Δήμου Κηφισιάς δεν αναφέρεται στην «Ελπίδα» αλλά αφορά τη «Μήδεια», την αντίστοιχη ισχυρή χιονόπτωση έναν χρόνο πριν.

Αυτή τη φορά ο δήμος χθες, με ανάρτησή του στο facebook, καλούσε τους πολίτες να στείλουν μέιλ προκειμένου να λάβουν βεβαίωση αδυναμίας μετακίνησης, δεδομένου ότι οι προσπάθειες καθαρισμού των δρόμων δεν είχαν αποτέλεσμα. «Πού είναι τα εκχιονιστικά; Είμαστε χωρίς πετρέλαιο στην Ανω Κηφισιά και δεν περνάει τίποτα. Δύο μέρες με λιακάδα και ακόμα θαμμένοι στα χιόνια είμαστε», είναι ένα σχόλια από κάτω.

Κακοκαρία Ελπίδα: Η χαμένη μάχη των κλειστών δρόμων στους δήμους-1
Πυκνό χιόνι σε δρομάκι του Χαλανδρίου, χθες το πρωί.

Χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, άνοιξαν τελικά όλες οι κεντρικές αρτηρίες του δήμου στον οποίο βρίσκονται μεγάλα νοσοκομεία και μαιευτήρια.

Πού αποδίδουν τις εικόνες χάους οι τοπικοί άρχοντες – Στον… ήλιο εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κάτοικοι.

Η κ. Αν. Λ., η οποία κατοικεί σε απόσταση τριών λεπτών με τα πόδια από την οδό Κηφισίας στο ύψος του Νέου Ψυχικού, δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι της λόγω του χιονιού που δεν έχει καθαριστεί. Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης Δημήτριος Γαλάνης τονίζει ότι «έχουμε καταφέρει να έχουμε ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους. Ωστόσο για να καθαριστούν τα στενά χρειαζόμαστε 3-4 ημέρες».

 

Ο Δήμος Φιλοθέης – Π. Ψυχικού – Ν. Ψυχικού έχει πολλά σημεία που βρίσκονται ψηλά και ο καθαρισμός τους είναι δύσκολος, προσθέτει και καταλήγει. «Επεσε πολύ χιόνι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Πάνω από 100 δέντρα έχουν πέσει σε όλο τον δήμο, ωστόσο, εφόσον κάποιος τηλεφωνήσει στο δημαρχείο «απεγκλωβίζεται άμεσα» σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Κακοκαρία Ελπίδα: Η χαμένη μάχη των κλειστών δρόμων στους δήμους-2
Κάτοικος στην Ηλιούπολη επιχειρεί να «φτυαρίσει» το πεζοδρόμιο.

Στα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου από τους πολίτες, αποδίδει ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος την καθυστέρηση καθαρισμού ακόμα και κεντρικών οδών στον δήμο του. Και χθες πάντως, ο δήμος παρείχε βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης στους δημότες, αναγνωρίζοντας την κατάσταση.

Στον Δήμο Ζωγράφου, οι περισσότεροι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία του νεκροταφείου. Οι ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περί ετοιμότητας, διαψεύστηκαν μόλις οι «μηχανισμοί» χρειάστηκε να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή