Προς μερική χαλάρωση των μέτρων: Επιστρέφει η μουσική, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα

Προς μερική χαλάρωση των μέτρων: Επιστρέφει η μουσική, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα

Προς μερική χαλάρωση των μέτρων προσανατολίζεται η Επιτροπή των Ειδικών, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγησή της θα αφορά στην απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, αλλά τη διατήρηση του ωραρίου ως έχει.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς μερική χαλάρωση των μέτρων προσανατολίζεται η Επιτροπή των Ειδικών, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγησή της θα αφορά στην απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, αλλά τη διατήρηση του ωραρίου ως έχει (σ.σ.: ως τις 12) και μόνο για καθήμενους.

Όσον αφορά στην πληρότητα των θεατών στα γήπεδα, η Επιτροπή φέρεται να προτείνει την αύξηση στο 50%, από 10% που είναι σήμερα.

Παράλληλα δεκτή φαίνεται πως θα γίνει η εισήγηση για μικρή παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Αναλυτικότερα, ενδεχόμενη απόφαση για παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας εκτιμάται πως θα δώσει την δυνατότητα σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την ενισχυτική δόση λόγω κακοκαιρίας και βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του 7ου από την έκδοση του πιστοποιητικού τους να τακτοποιήσουν τον προγραμματισμό του ραντεβού τους.

Υπενθυμίζεται ότι βήματα μερικής χαλάρωσης, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η άρση των περιορισμών στο ωράριο (κλείνουν τα μεσάνυχτα), είχαν τεθεί στο τραπέζι για την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το σενάριο αυτό παραμένει αβέβαιο. Και αυτό, αφενός διότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αφετέρου κατεγράφη και «φρένο» στους εμβολιασμούς, απόρροια και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. 

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τάχθηκε κατά μιας γενικής άρσης των περιορισμών. «Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε.

Για τον υψηλό αριθμό των θανάτων, τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Από στους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η», ανέφερε.

Δήλωσε μάλιστα ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση είπε πως ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή