Κως: Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών – Κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης

Κως: Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών – Κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων –δύο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων- που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία αναλάμβανε να μεταφέρει παράνομα μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, έναντι 4.000 ευρώ το άτομο, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων –δύο Ελλήνων και δύο Τούρκων υπηκόων, σύμφωνα με πληροφορίες- που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία αναλάμβανε να μεταφέρει παράνομα μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, έναντι 4.000 ευρώ το άτομο, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα.

Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο στις 17-12-2021 ανέλαβε να μεταφέρει στην Ελλάδα ανδρόγυνο που έχασε τη ζωή του, όταν το σκάφος που τους μετέφερε ανετράπη.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού, στις 17-01-2022, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της νήσου Κω με κατεύθυνση προς Τουρκία. Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, ακινητοποιήθηκε το προαναφερόμενο ταχύπλοο και ο χειριστής οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο για εξακρίβωση στοιχείων. Παράλληλα, τα στελέχη του Γρ. Ασφαλείας εντόπισαν στην χερσαία περιοχή έξι αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση που διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ο χειριστής αναγνωρίστηκε από τους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως διακινητής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Τούρκο υπήκοο.

Κως: Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών – Κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης-1
Φωτ. ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Με τη συνδρομή στελεχών της διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού (σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκου υπηκόου που ζει και εργάζεται στην Κω) και δύο Ελλήνων υπηκόων, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα και συνελήφθησαν.

Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: ένα κυνηγητικό όπλο, ένα πιστόλι ρεπλίκα, τρία μαχαίρια, ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός, ένας ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης, μια μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένας φορητός υπολογιστής, δεκαοχτώ κινητά τηλέφωνα, μία βιντεοκάμερα, δύο φωτογραφικές μηχανές και δέκα βιβλιάρια τραπέζης.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση παραμονής διανομής πολιτών τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή. Οι δύο Τούρκοι και ο Έλληνας υπήκοος κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ αναμένεται η απολογία και του δεύτερου Έλληνα στον ανακριτή Κω.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος ακόμη ενός Τούρκου υπηκόου, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή