Η περιπέτεια μιας φάλαινας στον Άλιμο

Η περιπέτεια μιας φάλαινας στον Άλιμο

Είχε τραυματιστεί, ενώ έπειτα από εξετάσεις διαγνώσθηκε και παθολογικό πρόβλημα και πιθανώς γι’ αυτό βγήκε στα ρηχά.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι το πρωί της Παρασκευής οι χειμερινοί κολυμβητές στον Αλιμο. Στην παραλία «Εδεμ» διακρινόταν στα πολύ ρηχά μια φάλαινα. Την αρχική έκπληξη διαδέχθηκε η ανησυχία για την τύχη του θηλαστικού. Αμεση ήταν η κινητοποίηση του υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο ενορχήστρωσε επιχείρηση με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», οι οποίοι εξέτασαν το θηλαστικό υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του  ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού.

Στην ομαδική προσπάθεια συμμετείχαν και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm. Επρόκειτο για νεαρή ραμφοφάλαινα, 3,5 μέτρων. Ο ζιφιός, όπως είναι το εκλαϊκευμένο όνομά της, είναι ένα είδος απειλούμενο μεν, αλλά όχι σπάνιο στις ελληνικές θάλασσες, όπου ζει και αναπαράγεται, σύμφωνα με τον «Αρίωνα». «Είχε βγει την Πέμπτη στον τρίτο λιμανάκι της Βουλιαγμένης», εξηγεί στην «Κ» η Αμαλία Δρούγα, δρ βιολογίας – ωκεανογραφίας, επιστημονικά υπεύθυνη και συνιδρύτρια του «Αρίωνα». «Τότε, δεν ήταν τραυματισμένο, είχε σταθεί στα βράχια και οι δύτες μας το συνόδευσαν και το οδήγησαν στα ανοιχτά». Λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε στον Αλιμο έχοντας σπασμένη την κάτω γνάθο. «Είναι μια φυσιολογική αντίδραση των κητών να βγαίνουν στα ρηχά, όταν συντρέχουν παθολογικά αίτια, για να αναπαυθούν και να αναρρώσουν». Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί ένα κήτος στα ρηχά, «απλώς είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τους ανθρώπους». Αλλοτε τα κήτη επιβιώνουν και άλλοτε όχι.

Η περιπέτεια μιας φάλαινας στον Άλιμο-1
Στιγμιότυπο από την ομαδική προσπάθεια διάσωσης στην παραλία Εδέμ στον Αλιμο. (INTIME NEWS)

Εν προκειμένω, ωστόσο, ο ζιφιός φαίνεται ότι είχε και παθολογικό πρόβλημα και είχε υποστεί τραυματισμό, κατά πάσα πιθανότητα από διερχόμενο πλεούμενο. Η φάλαινα εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Π. Σαρρή, που διαπίστωσε σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Ταυτόχρονα, έγινε αιμοληψία και από τα πρώτα αποτελέσματα προέκυψε ότι παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική αγωγή με υγρά και ηλεκτρολύτες, αντιβίωση και αναλγητικά. Το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό επρόκειτο να επαναλάβει τις εξετάσεις χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί. Η κατάσταση του κήτους κρίθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη.

Παρών στην επιχείρηση διάσωσης, που συγκίνησε πολύ κόσμο, ήταν και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς. «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη, άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Αμυράς. «Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή