Τάκης Γεωργακόπουλος στην «Κ»: Γνώριζα ότι υπάρχει ταλέντο εδώ

Τάκης Γεωργακόπουλος στην «Κ»: Γνώριζα ότι υπάρχει ταλέντο εδώ

Ο επικεφαλής πληρωμών της JP Morgan Chase, Τάκης Γεωργακόπουλος, μιλάει στην «Κ» για το deal με τη Viva Wallet

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία της JP Morgan στην Ελλάδα δεν εξαντλείται με την εξαγορά του 49% της Viva. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος θα προχωρήσει σύντομα και στη δημιουργία ενός τεχνολογικού hub (κόμβου), του πρώτου του στην Ευρώπη, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Τάκης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής πληρωμών του ομίλου JP Morgan Chase.

«Σκεφτόμαστε να φτιάξουμε άμεσα ένα τεχνολογικό hub εδώ, το οποίο θα ασχολείται με τρία θέματα. Κρυπτογραφία, τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT) και τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση σχετική με τα συστήματα πληρωμών. Είναι τρία πεδία στα οποία η JP Morgan είναι πρωτοπόρος μεταξύ των τραπεζών», λέει. Το hub θα γίνει εντός του χρόνου, «αφού βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο να το στήσει και να το τρέξει».

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως ο αμερικανικός όμιλος δεν σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μικρό τεχνολογικό «εργαστήριο». Για να είναι ένα hub επιτυχημένο, εξηγεί, «πρέπει να έχει κάποιο μέγεθος ώστε να προσελκύσουμε τους κατάλληλους ανθρώπους, να τους προσφέρουμε δυνατότητες ανέλιξης. Δεν έχει νόημα να πηγαίνεις σε κάθε χώρα και να βάζεις πέντε ανθρώπους εδώ και 10 ανθρώπους εκεί. Τι προοπτικές θα τους δώσεις, πώς θα τους διαχειριστείς; Το hub που φτιάξαμε στο Ισραήλ πάει πολύ καλά, έχει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους».

Η επιλογή της χώρας μας για την εγκατάσταση του hub, όπως και η εξαγορά της Viva εξάλλου, δεν επηρεάστηκε από την καταγωγή του ίδιου ή του επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον. «Το να βρεις επιστήμονες που έχουν αυτή την εξειδίκευση είναι δύσκολο. Να προσλάβεις τέτοιους ανθρώπους στη Silicon Valley είναι σχεδόν αδύνατο. Το σκεφτόμασταν για την Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια. Τώρα έτυχε και η Viva, θα είμαστε πιο συχνά εδώ, οπότε γίνεται πιο εύκολο. Θα βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο και θα ξεκινήσουμε με ένα από τα τρία πεδία στην αρχή».

Και ως προς την εξαγορά της Viva είναι κατηγορηματικός. «Το γεγονός ότι είναι ελληνική εταιρεία δεν έπαιξε ρόλο. Απλώς έτυχε να υπάρχει στην Ελλάδα αυτό που μας ταίριαζε». Η επένδυση στη Viva εντάσσεται σε μια στρατηγική να καταστεί η αμερικανική τράπεζα Νο 1 σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, μεταξύ αυτών και στα συστήματα πληρωμών. Και αν στην Αμερική είναι καλά τοποθετημένη, στην Ευρώπη δεν είναι το ίδιο.

«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι κατακερματισμένη. Κάθε χώρα έχει διαφορετικό σύστημα πληρωμών και διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, υπάρχουν πολλές κάρτες κ.λπ. Για να φτιάξουμε αυτό που αγοράσαμε σε κάθε χώρα της Ευρώπης, θα μας έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο. Το πλεονέκτημα των εταιρειών σαν τη Viva, των οποίων η αφετηρία είναι μια μικρή χώρα, αλλά έχουν διεθνείς φιλοδοξίες, είναι ότι πρέπει να βρουν τρόπους  να αντιμετωπίσουν τον κατακερματισμό της αγοράς. Αυτό που έχει η τεχνολογία της Viva είναι ότι είναι εύκολα διαμορφώσιμη. Δηλαδή, όταν μπαίνει σε μια νέα χώρα και σε ένα νέο σύστημα πληρωμών, δεν χρειάζεται να γράψει νέο κώδικα αλλά να προσαρμόσει κατάλληλα τον υφιστάμενο. Αυτό για εμάς ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Και επίσης, εκτός από την τεχνολογία έχει φιλοσοφία, μέθοδο και νοοτροπία παρόμοια με τη δική μας. Για εμάς λοιπόν ήταν το καλύτερο fintech με βάση τα σχέδιά μας για την Ευρώπη», λέει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Ο κόμβος της JP Morgan στην Ελλάδα θα γίνει εντός του χρόνου, αφού βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο να το στήσει και να το τρέξει.

Βεβαίως για τον ίδιο η Viva ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς δεν περίμενε να βρει τέτοια εταιρεία στην Ελλάδα. «Δεν είχα αμφιβολία ότι υπάρχει ταλέντο στη χώρα, απλώς δεν ήξερα ότι υπήρχε μια εταιρεία που αξιοποίησε το ταλέντο αυτό για να γίνει μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση. Οταν πρωτογνωρίστηκα με τον Χάρη (Καρώνη) και τον Μάκη (Αντύπα), τους συνιδρυτές της Viva, διαπίστωσα ότι είχαν αυτό τον πανευρωπαϊκό προσανατολισμό». Επιπλέον, στη Viva βρήκε παλιούς γνώριμους, καθώς «πολλά από τα παιδιά ήταν από το Πολυτεχνείο. Μάλιστα δύο από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ήταν στο Μετσόβιο τις ίδιες χρονιές με μένα κι έκαναν διδακτορικό».

Ο κ. Γεωργακόπουλος μετά τις σπουδές του και το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο έφυγε το 1998 για τη Νέα Υόρκη και το Columbia. Ενα χρόνο αργότερα έπιασε δουλειά στη McKinsey και το 2007 έκανε το μεγάλο βήμα. «Μου τηλεφώνησε ένα πρώην στέλεχος της McKinsey που ήταν τότε το δεξί χέρι του Τζέιμι (Ντάιμον) και μου είπε ότι έψαχναν ένα νέο head of strategy. Τότε συναντήθηκα πρώτη φορά με τον Τζέιμι». Από τη θέση αυτή έζησε και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, στην οποία η JP Morgan έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.  

Κάνοντας ωστόσο έναν απολογισμό εκείνων των κρίσιμων ημερών για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναγνωρίζει πως «οι εξαγορές αυτές μας έδωσαν δυνατότητες που θα χρειάζονταν χρόνια για να αποκτήσουμε. Από τη WM αποκτήσαμε πρόσβαση σε όλη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, από την Bear δραστηριότητες μεσιτείας».

Από το 2017 ανέλαβε τη δραστηριότητα της τραπεζικής συναλλαγών. Είναι «οι πληρωμές σε πραγματικό χρόνο κι όλοι οι τρόποι με τους οποίους στέλνεις λεφτά. Σε αυτό η JP Morgan ήταν η μεγαλύτερη μαζί με τη Citi, αλλά υπήρχαν περιθώρια για μεγάλες καινοτομίες. Φτιάξαμε μια πλατφόρμα που βασίζεται στο υπολογιστικό νέφος με νέες μεθόδους πληρωμών. Η πεποίθησή μου ήταν πως οι πληρωμές θα γίνονται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, παντού στον κόσμο. Αυτό χρειάζεται διαφορετικές υποδομές, άλλη υποστήριξη προς τους πελάτες, αλλά και συνεργασίες με τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες και τους μεγάλους παίκτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επενδύσαμε σ’ αυτόν τον τομέα και το μερίδιό μας αγοράς από 4,6% το 2016 είναι τώρα σχεδόν 8%. Αυτή τη στιγμή διακινούνται μέσω της δικής μας πλατφόρμας 10 τρισ. δολάρια την ημέρα. Γίνονται 4.000 συναλλαγές κάθε δευτερόλεπτο».

Η Ευρώπη

Kαθώς ο κλάδος αναπτύσσεται, εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος, οι fintech έφτιαξαν ένα οικοσύστημα με φιλικές εφαρμογές για τον πελάτη, ενώ οι τράπεζες ή βγήκαν από αυτό το κομμάτι εντελώς ή όσες έμειναν δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν. «Ανέλαβα αυτό το κομμάτι πριν από δύο χρόνια και είμαστε στη φάση του εκσυγχρονισμού, ώστε να ανταγωνιστούμε τις fintech». Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το deal με τη Viva, η οποία «μας βάζει σε μια πολύ καλή θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ως προς τις προοπτικές της χώρας, ο κ. Γεωργακόπουλος λέει: «Ξεχνώντας ότι είμαι Ελληνας, βλέπω πως στις ΗΠΑ υπάρχει μια πολύ καλή εικόνα για την Ελλάδα, με την έννοια ότι μετά τις περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας φαίνεται να έχει σταθερότητα, να είναι σε αναπτυξιακή τροχιά. Ως Ελληνας είμαι, λοιπόν, πολύ πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι ήμουν οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή