«Παπαρατσένκο»: Η viral φράση Κουτσούμπα και η απάντηση του ιστορικού

«Παπαρατσένκο»: Η viral φράση Κουτσούμπα και η απάντηση του ιστορικού

Πέραν των πολιτικών αντεγκλήσεων και των ρητορικών εξάρσεων η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, δημιούργησε ένα παράδοξο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των πολιτικών αντεγκλήσεων και των ρητορικών εξάρσεων η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, δημιούργησε ένα παράδοξο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, μία αποστροφή του λόγου από τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος «γέννησε» τον «Παπαρατσένκο» έγινε viral στα social media. Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση του ιστορικού Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος έφερε στο φως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΣΣΔ, όπου αναφέρεται η παρεχόμενη στήριξη των σοβιετικών στο ΚΚΕ και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος… αναβάπτισε με σκωπτική διάθεση τον ιστορικό, με αποτέλεσμα στο Twitter να δοθεί ένα ρεσιτάλ σχολίων, ενώ και ο ίδιος ο Ραντσένκο έσπευσε να σχολιάσει το περιστατικό.

«Και καλά αυτός ο πώς τον λένε, ο ξένος ιστορικός, ο ιστοριοδίφης. Τον ξεχνάω, ο παπα, παπα, παπαρα… Παπαρατσένκο; Πώς τον λένε…κάπως έτσι… Παπαρατσένκο. Αλλά καλά αυτός. οι εγχώριοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Εστίας, της Δημοκρατίας, άλλων site; Δεν ήξεραν; Δε ρώταγαν; Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής ιστορίας του John Hopkins που μελετά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Σοβιετικών, απάντησε μέσω Twitter πως «είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο να επιτίθεται ad hominem σε έναν ιστορικό με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς».

«Γελάσαμε όλοι πολύ (κι εγώ), αλλά τώρα που έχω γίνει χασταγκ, ας πούμε δύο λόγια περί πολιτικού διαλόγου. Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση εγγράφων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των εγγράφων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά επικοινωνώ με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό ad hominem χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αγενές, για να μην πω επαίσχυντο. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που αντιδρά με τόση ζωντάνια στην ανάγνωση αρχειακού υλικού, να διαβάσει περισσότερο», πρόσθεσεο κ. Ρατσένκο.

«Διαβάζοντας περισσότερο, θα σχηματίσει μία πιο σύνθετη κατανόηση της ιστορίας, ίσως λιγότερο πολιτικοποιημένη αλλά πιο κοντά στα γεγονότα. Και κάτι τελευταίο: παρακαλώ μην επιτίθεστε στους ιστορικούς. Είμαστε εδώ προς όφελος όλων», κατέληξε ο καθηγητής. 

«Παπαρατσένκο»: Η viral φράση Κουτσούμπα και η απάντηση του ιστορικού-1
«Παπαρατσένκο»: Η viral φράση Κουτσούμπα και η απάντηση του ιστορικού-2

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή