Πώς γίνεται η χορήγηση των αντιιικών χαπιών

Πώς γίνεται η χορήγηση των αντιιικών χαπιών

Η αίτηση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αξιολογείται από επιτροπή, η οποία απαντά εντός 24 ωρών.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα υποβολής αίτησης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τη λήψη αντιιικών φαρμάκων για την COVID-19 κατ’ οίκον έχουν, από το βράδυ της Δευτέρας, ενήλικα άτομα με θετικό τεστ για τον κορωνοϊό και τα οποία ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Για τη λήψη της θεραπείας απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς, αφού εκκρεμεί η επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου που έχει παραλάβει η χώρα μας (χάπι της Merck-MSD). Μετά την έγκρισή του από τον ΕΜΑ, η οποία αναμένεται εντός του μήνα, θα αρθεί και η υποχρέωση της συναίνεσης του ασθενούς. Προς το παρόν, η χώρα μας έχει προμηθευθεί 5.700 θεραπείες με το συγκεκριμένο αντιιικό.

Oπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 με rapid αντιγονικό ή PCR τεστ, έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία τον τελευταίο χρόνο, έχουν αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες (και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες) και άτομα με HIV λοίμωξη. Επιπλέον, το αντιιικό χορηγείται σε άτομα 70 ετών και άνω, σε παχύσαρκα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία, ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, διαβήτη υπό θεραπεία, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, αρτηριακή πίεση υπό θεραπεία και θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Η διαδικασία αίτησης και παραλαβής των φαρμάκων έχει ως εξής: Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός θα υποβάλλει την αίτηση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτομάτως ο ασθενής και ο γιατρός θα λαμβάνουν sms στο κινητό τους για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή, η οποία απαντά εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με sms για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική είτε αρνητική.

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα που βρίσκεται στην πλατφόρμα fay.eopyy.gov.gr, για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα. Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου. Τα αντιιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο sms που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεράπων ιατρός που έχει υποβάλει την αίτηση θα πρέπει να καταγράφει στην πλατφόρμα την έκβαση της νόσησης στις 28 ημέρες από τη διάγνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT