10.000 τραυματισμένα δέντρα από τον χιονιά στην Αθήνα

10.000 τραυματισμένα δέντρα από τον χιονιά στην Αθήνα

Τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων – Κλαδιά έπεφταν ακόμα και χθες πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από δύο εβδομάδες θα χρειαστούν πολλοί δήμοι της Αττικής για να μαζέψουν τα δέντρα και τα κλαδιά που έπεσαν σε δρόμους, πεζοδρόμια και αυτοκίνητα εξαιτίας του χιονιού. Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να μεταφέρει το μηχάνημα θρυμματισμού ξύλων στο Ολυμπιακό Στάδιο από το ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) του ΧΥΤΑ Φυλής, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία. «Περιμένουμε πρώτα να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ξυλείας για να φέρουμε το μηχάνημα. Κάθε φορτηγό μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο τόνους στο ΕΜΑΚ, ενώ με τη μεταφορά θα γλιτώσουμε χρόνο», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.

Πάντως, «ετοιμόρροπα» κλαδιά από δέντρα έπεφταν και χθες ακόμα παρασέρνοντας καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε κάποιους δήμους, όπως στον Χολαργό και στη Φιλοθέη.

300 αιτήσεις αποζημίωσης

Στον Δήμο Αθηναίων η υπηρεσία πρασίνου υπολογίζει ότι περίπου 10.000 δέντρα στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν πέσει.

Στον Δήμο Αθηναίων η υπηρεσία πρασίνου υπολογίζει ότι περίπου 10.000 δέντρα στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν πέσει και χρειάζεται να απομακρυνθούν. Ηδη έχουν κατατεθεί 300 αιτήσεις αποζημίωσης για αυτοκίνητα τα οποία έπαθαν ζημιές από πτώση δέντρων ή κλαδιών. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μαζέψει τα δέντρα και τα κλαδιά από τους δρόμους της πόλης, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών», εξηγεί τον σχεδιασμό ο κ. Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων. Από την επόμενη Δευτέρα, τα συνεργεία θα ξεκινήσουν τις εργασίες σε πλατείες, άλση και λόφους της πόλης, όπως για παράδειγμα στον Λυκαβηττό, όπου με βάση τις αυτοψίες του δήμου έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές. «Σε όλες τις πλατείες και στα άλλα σημεία πρασίνου έχουμε πολλά σπασμένα κλαδιά και πεσμένα δέντρα», προσθέτει ο κ. Τεντόμας. Ο στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι έως τον Απρίλιο να έχουν κλαδευτεί περίπου 30.000 δέντρα από τα συνολικά 100.000 που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα.

Μεγάλη καταστροφή

Δύο εβδομάδες είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Ζορμπά, δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να μαζευτούν όλα τα πεσμένα δέντρα και τα σπασμένα κλαδιά από τον δήμο του. Η καταστροφή στον δήμο –που έχει πολλά γέρικα πεύκα– ήταν πολύ μεγάλη, καθώς εξαιτίας του βάρους του χιονιού έχουν πέσει τουλάχιστον 100 δέντρα. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι τόσο μεγάλα που η ξυλεία τους γεμίζει ένα φορτηγό. Την ίδια στιγμή ο δήμος συγκεντρώνει κορμούς και κλαδιά από τους ιδιωτικούς κήπους, τα οποία οι πολίτες πρέπει να φροντίσουν να τα εναποθέσουν στο πεζοδρόμιο.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει βγάλει έκτακτο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής των κλαδιών και των ξύλων που προκύπτουν από τους καθαρισμούς των ιδιωτικών κήπων και αυλών. Ωστόσο, η δημοτική αρχή είναι αισιόδοξη ότι θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σε όλο τον δήμο έως το τέλος της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή