Δομές φιλοξενίας: Αντιδράσεις δήμων για την παράταση συμβάσεων

Δομές φιλοξενίας: Αντιδράσεις δήμων για την παράταση συμβάσεων

Σφοδρές αντιδράσεις δήμων, όπως της Αθήνας για τον Ελαιώνα, στην απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο τις συμβάσεις παραχώρησης εκτάσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, χωρίς να ενημερώσει τους δήμους – ιδιοκτήτες. Η παραμονή επί ένα επιπλέον χρόνο των δομών σε εκτάσεις που ανήκουν σε δήμους ή περιφέρειες επικυρώθηκε με την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο, σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «πράξεις παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές, που έχουν λήξει ή θα λήξουν, παρατείνονται αυτοδικαίως έως την 31 Δεκεμβρίου 2022».

Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είχε ενημερώσει τους δήμους για την τροπολογία, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου για την παραχώρηση της έκτασης στον Ελαιώνα, όπου λειτουργεί η ομώνυμη δομή, έχει λήξει από την αρχή του χρόνου. Ο δήμος έχει ζητήσει από το υπουργείο να αδειάσει τη δομή σταδιακά έως και το καλοκαίρι και οι σχετικές ενέργειες από τον Δήμο Αθηναίων έχουν ξεκινήσει με το γκρέμισμα των παραπηγμάτων που αδειάζουν. Πηγές του δήμου την Πέμπτη ανέφεραν στην «Κ» ότι σε περίπτωση που το υπουργείο Μετανάστευσης δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ο δήμος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Η δομή έχει κλείσει τον κύκλο της και η παραμονή των ανθρώπων εκεί, από τη μια δεν εξασφαλίζει ασφάλεια για τους ίδιους και από την άλλη προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στην πόλη. Η συγκεκριμένη έκταση θα χρησιμοποιηθεί από τον δήμο στο πλαίσιο του σχεδίου της διπλής ανάπλασης», ανέφεραν.

Πηγές της «Κ», ωστόσο, τόνιζαν ότι η απόφαση του υπουργείου δεν αφορά στην πράξη την έκταση του Ελαιώνα. Αν και η διατύπωση είναι γενική, στην πραγματικότητα αφορά κυρίως την έκταση της ΒΙΑΛ στη Χίο, όπου λειτουργεί ακόμα η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση παραχώρησης από τον δήμο έχει λήξει. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας δομής στο Θόλος εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή