Καλάβρυτα: Πώς συνέβη η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς ορειβάτες

Καλάβρυτα: Πώς συνέβη η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς ορειβάτες

Στη χιονισμένη και απόκρημνη οροσειρά του Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους τρεις ορειβάτες, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από το Σάββατο.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χιονισμένη και απόκρημνη οροσειρά του Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για τους τρεις ορειβάτες, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί από το Σάββατο.

Μετά από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους στην περιοχή Ύδατα της Στυγός. Νεκροί βρέθηκαν ο 40χρονος Α.Σ. μέλος του ορειβατικού κινήματος, ο 56χρονος Ι.Τ. μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και ο 49χρονος Π.Τ. προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Κορινθίας.

Σύμφωνα με το pelop.gr oι σοροί των τριών ορειβατών – αναρριχητών αρχικά μεταφέρθηκαν στο χωριό Μεσορούγγι Ακράτας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου αναμένεται ιατροδικαστική εξέταση για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Το ελικόπτερο που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε ένα κόκκινο κράνος και ένα μπλε μπουφάν, χωρίς ωστόσο εκείνη τη στιγμή να επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον εξοπλισμό των αγνοούμενων. Αμέσως, δόθηκε σήμα στις επίγειες ορειβατικές δυνάμεις που υπό αντίξοες συνθήκες επιχειρούσαν στην περιοχή, να προσεγγίσουν το σημείο, όπου και βρήκαν τους τρεις μέχρι τότε αγνοούμενους. Στις αναζητήσεις συνέδραμε και το drone που διαθέτει η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας.

Δύσβατη πλαγιά

Το Πυροσβεστικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι σοροί των τριών ορειβατών.

Πρόκειται για δύσβατη και χιονισμένη πλαγιά. Οι διασώστες κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το σημείο έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, ενώ διαπίστωσαν ίχνη χιονοστιβάδας πολύ μεγάλου μεγέθους, στη βάση της ορθοπλαγιάς όπου εντοπίστηκαν τα θύματα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, μετά την εύρεση των αναρριχητών ανέφερε: «Οι φόβοι για τη χιονοστιβάδα στα ύδατα της Στυγός 2 χλμ. μακριά από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Πενθούμε για τους αγαπημένους φίλους. Τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Έμπειροι ορειβάτες

Οι τρεις άνδρες, όπως τονίζουν τα τοπικά Μέσα, ήταν έμπειροι ορειβάτες – μέλη Ορειβατικών Συλλόγων και είχαν κατακτήσει διακρίσεις.

Ο συναγερμός στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου καθώς το αυτοκίνητό τους εξακολουθούσε να παραμένει στο πάρκινγκ του Κέντρου ενώ οι συνεχείς κλήσεις προς το κινητό που είχαν δώσει ως τηλέφωνο επικοινωνίας, δεν είχαν ανταπόκριση.

«Πολύ δύσκολη επιχείρηση»

Μιλώντας στο MEGA, ο γενικός διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, τόνισε πως «ηταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Ήταν μια προσπάθεια 35 ατόμων για να ανασύρουμε τα θύματα από το σημείο που βρέθηκαν, γιατί ήταν πολύ δύσβατο σημείο».

«Το Σάββατο είχαμε νυχτερινή λειτουργία στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Φεύγοντας από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού διαπιστώσαμε ότι ένα όχημα βρισκόταν ακόμα εκεί. Μιλήσαμε με τους οικείους των ανθρώπων και μας είπαν ότι είχαν πάει για παγο-αναρρίχηση. Όταν δεν είδαμε κάποιο σημάδι από φακούς, πήγα στην αστυνομία και την πυροσβεστική και ξεκινήσαμε την αναζήτηση. Τα παιδιά τα γνωρίζαμε. Ήταν πολύ έμπειροι ορειβάτες. Ο κόσμος της ορειβασίας θρηνεί σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στη διαδρομή τους τους παρέσυρε μεγάλη χιονοστιβάδα και δυστυχώς τους πέταξε πολλά μέτρα μακριά σε γκρεμό και βράχους», περιέγραψε ο κ. Άγριος για το τραγικό δυστύχημα.

«Σε ένα τόσο απαιτητικό τερέν όπως αυτά που είναι βραχώδη με πάγο και χιόνι, χρειάζεται πολύ μεγάλη τεχνική γνώση για να μπορέσει κανείς να προσεγγίσει, γι ’αυτό και ήταν τόσο δύσκολη η επέμβαση από οποιονδήποτε άλλο, πέρα από τους οδηγούς βουνού και τους ανεξάρτητους ορειβάτες, τους οποίους ευχαριστούμε γιατί έφτασαν και μπορέσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο και να βρούμε τα θύματα χθες. Αν δεν συνέβαινε αυτό εχθές, σήμερα δεν θα τα καταφέρναμε, γιατί ο καιρός θα χαλάσει, και ήταν πολύ σημαντικό να ανασυρθούν γιατί αυτό θα ήταν πολύ άσχημο για τις οικογένειές τους».

kalavryta-to-chroniko-tis-tragodias-to-simeio-poy-vrethikan-nekroi-oi-treis-oreivates0

kalavryta-to-chroniko-tis-tragodias-to-simeio-poy-vrethikan-nekroi-oi-treis-oreivates2

kalavryta-to-chroniko-tis-tragodias-to-simeio-poy-vrethikan-nekroi-oi-treis-oreivates4

kalavryta-to-chroniko-tis-tragodias-to-simeio-poy-vrethikan-nekroi-oi-treis-oreivates6

kalavryta-to-chroniko-tis-tragodias-to-simeio-poy-vrethikan-nekroi-oi-treis-oreivates8

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή