Διεκόπη για τις 25 του μηνός η δίκη Λιγνάδη

Διεκόπη για τις 25 του μηνός η δίκη Λιγνάδη

H πρώτη μεγάλη δίκη για το κίνημα κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων (#ΜeΤoo) ξεκίνησε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με κατηγορούμενο τον πασίγνωστο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρώτη μεγάλη δίκη για το κίνημα κατά των σεξουαλικών κακοποιήσεων (#ΜeΤoo) ξεκίνησε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, με κατηγορούμενο τον πασίγνωστο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, που βρίσκεται στο εδώλιο με τη βαριά κατηγορία τεσσάρων βιασμών.

Η εμπλοκή του στην υπόθεση άρχισε πριν από ένα χρόνο, όταν νεαροί άνδρες κατήγγειλαν στις Αρχές ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον Λιγνάδη, οι τρεις όταν ήταν ανήλικοι και ο ένας όταν ήταν ενήλικος.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο Δημήτρης Λιγνάδης μετήχθη από τις φυλακές, όπου είναι προσωρινά κρατούμενος, με τη συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, ενώ αυστηρά φρουρούμενος παρέμεινε και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Παρόντες στη δίκη ήταν τρεις από τους καταγγέλλοντες, ενώ ο τέταρτος δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι θα παραστεί στη δίκη και θα καταθέσει όταν κληθεί.

Τα μέτρα ασφαλείας που υπήρξαν δρακόντεια, κλείνοντας κάθε πρόσβαση προς το δικαστήριο, απέτρεψαν όσους είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, ενώ ο κόσμος που μπόρεσε να προσεγγίσει το δικαστήριο ήταν ελάχιστος, ανάμεσά τους και λίγοι συγγενείς του κατηγορουμένου, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επικαλέστηκε φόρτο επαγγελματικών υποχρεώσεων – Παρόντες χθες στο δικαστήριο τρεις από τους τέσσερις καταγγέλλοντες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, έθεσε αίτημα διακοπής της δίκης, επικαλούμενος φόρτο επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενώ οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής (των θυμάτων) Γιάννης Βλάχος και Μαρία Κουρτέση διαφώνησαν και ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή της δίκης.

Βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι κάποιοι από τους καταγγέλλοντες έχουν έρθει από το εξωτερικό αλλά και το ότι αν η δίκη δεν διεξαχθεί κανονικά, μπορεί να εκπνεύσει το 18μηνο προσωρινής κράτησης για τον κατηγορούμενο και να αποφυλακιστεί. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος και το ανώτατο όριο προσωρινής του κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Με αυτά τα δεδομένα το δικαστήριο διέκοψε για τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ όρισε ήδη τις ημέρες διεξαγωγής της δίκης έως πριν από το Πάσχα.

Κατά το κατηγορητήριο, ο Δημήτρης Λιγνάδης εκμεταλλευόμενος την επωνυμία του ως ηθοποιού και σκηνοθέτη προσέγγιζε τα θύματά του, τα οποία κακοποιούσε σεξουαλικά. Ο ίδιος αρνείται από την ημέρα της σύλληψής του τις κατηγορίες εις βάρος του, δηλώνει «αμφιφυλικός με σχέση και από τα δύο φύλα», ενώ δεν δέχεται ότι άσκησε βία εις βάρος των καταγγελλόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη Λιγνάδη που προκαλεί, όπως είναι φυσικό, το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αποτελεί μια δίκη εξαιρετικά σημαντική λόγω του αντικειμένου των κατηγοριών που του αποδίδονται, αλλά παράλληλα και μία δίκη βαριά, καθώς τα καταγγελλόμενα, βιασμοί και σεξουαλικές κακοποιήσεις, από τη φύση τους σοκάρουν και προβληματίζουν.

Πάντως, χθες, πρώτη ημέρα της δίκης, το δικαστήριο είχε λάβει πρόνοια ώστε οι καταγγέλλοντες να είναι σε άλλη αίθουσα από τον κατηγορούμενο, ώστε να μην υπάρξει άμεση επικοινωνία σε αυτή τη φάση, ενώ κατά την αποχώρησή του αποδοκιμάστηκε από μικρό αριθμό συγκεντρωμένων ο συνήγορος του κατηγορουμένου Αλέξης Κούγιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή