Κορωνοϊός: Χαλάρωση μέτρων, με προσοχή

Κορωνοϊός: Χαλάρωση μέτρων, με προσοχή

Η πανδημία στη χώρα μας υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς, τονίζουν οι ειδικοί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας και πως θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν να συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό, κάνοντας και οι ίδιοι προσεκτικές επιλογές για τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους αλλά και των οικείων τους, στέλνουν ειδικοί επιστήμονες και υγειονομικές αρχές. Οπως ανέφεραν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, η πανδημία στη χώρα μας υποχωρεί, αλλά με αργούς ρυθμούς, ενώ πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα, όπως έχει φανεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μια σαφής αποσύζευξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, ως αποτέλεσμα της πλήρους επικράτησης της «Ομικρον» (σε ποσοστό 96% σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2).

Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός σε περίπου 17.000-18.000 ημερησίως κατά μέσον όρο, ωστόσο οι νοσηλείες και οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 μειώνονται. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός των νοσηλευομένων ήταν χθες 4.100 έναντι 4.500 μία εβδομάδα πριν, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 20% την τελευταία εβδομάδα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.504 νέα κρούσματα της COVID-19 και 93 θανάτους ασθενών με τη νόσο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 375.

Παρ’ όλα αυτά, η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνεται σταδιακά. Οπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την άρση όλων μέτρων. Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα». Σύμφωνα, δε, με τον κ. Μαγιορκίνη, «αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα, καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση αυτή, είναι λογικό να θεωρούμε ότι αναλόγως θα ακολουθήσει και η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητά μας».

Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά 17.000-18.000 ημερη- σίως κατά μέσον όρο, ωστόσο οι νοσηλείες και οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 μειώνονται.

Αντιιικά φάρμακα

Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων στη χώρα μας. Εως και χθες είχαν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις για χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας και 1.957 συσκευασίες χαπιών είχαν παραδοθεί στους ασθενείς. Σε 322 περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν ακυρώσει την αίτησή τους, με τον κυριότερο λόγο γι’ αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, να είναι ο φόβος όταν έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να τα παραλάβουν. Τέλος, όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως για την έκδοση και δεύτερου πιστοποιητικού νόσησης ανά ασθενή, αλλά μόνο σε εμβολιασμένους που νόσησαν από COVID-19 δεύτερη φορά πριν προλάβουν να λάβουν αναμνηστική δόση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή