Δηλώσεις Λαβρόφ – Δένδια: Ολοι χαμένοι αν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία

Δηλώσεις Λαβρόφ – Δένδια: Ολοι χαμένοι αν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο του πλανήτη και θέτει ανυπόστατες αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα τασσόταν πάντα και τάσσεται υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «εκτιμώ ιδιαίτερα την πρόσκληση και σκοπός όλων μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συμβολή της Ρωσίας στην ελληνική ανεξαρτησία, «πολεμήσαμε στο ίδιο πλευρό κατά του ναζισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως σε συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πλάνο και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται και έχει ως θεμελιώδη αρχή το διεθνές δίκαιο ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ.

«Να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης»

«Η Ελλάδα τασσόταν πάντα και τάσσεται υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη Ρωσίας. Ακούμε με προσοχή τις αιτιάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια της, ακούμε και όλους τους υπόλοιπους», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης. «Θα είμαστε όλοι χαμένοι από μία σύγκρουση στην Ουκρανία», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως η Τουρκία θέτει ανυπόστατες διεκδικήσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. «Η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ωστόσο είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία έναντι οιασδήποτε απειλής», τόνισε.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τη ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Τουρκία έχει αναπτύξει τη στρατιά του Αιγαίου και έχει απέναντι από τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία δεν είχε καμία θέση, δεν υπέγραψε και δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη συνθήκη, στην οποία αναφέρεται.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία προφανώς εκμεταλλεύεται ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο του πλανήτη και θέτει ανυπόστατες αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν την ελληνική κυριαρχία.

O Λαβρόφ σχολίασε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα παράπονά της προς τους δυτικούς της συμμάχους «επειδή φουσκώνουν τη φασαρία αυτή εκ του μηδενός για να προωθήσουν προφανώς τα δικά τους συμφέροντα».

«Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή επαφή.

Όπως είπε ο κ. Λαβρόφ συζητήσαμε διμερή θέματα σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών Ελλάδος – Ρωσίας τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο διμερές εμπόριο και εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί η ανοδική τάση. «Τονίσαμε και τη θετική προοπτική στη μεταφορά ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς η Ρωσίας καλύπτει το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως ρωσικά εναέρια μέσα έδωσαν θετικό δείγμα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι.

Τέλος, όπως είπε οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τις περιφερειακές κρίσεις, την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Μινκσ. 

Σε ερώτηση του απεσταλμένου της «Κ», Πέτρου Παπακωνσταντίνου, για την ένταση στο Ντονμπάς και για το ενδεχόμενο αν υπάρξει εμπλοκή του ουκρανικού στρατού να θεωρηθεί αιτία πολέμου από τη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «στη γραμμή σύγκρουσης ανησυχούμε πολύ για τη ραγδαία αύξηση των πυρών. Εδώ και χρόνια το καθεστώς του Κιέβου παραβιάζει τα συμφωνηθέντα για την εκεχειρία».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή