Ζαούτης: Η Όμικρον φέρνει το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας

Ζαούτης: Η Όμικρον φέρνει το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη του κορωνοϊού

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα φέρει πιθανώς το τέλος της έντονης φάσης της πανδημίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης, προειδοποιώντας πάντως ότι τα πάντα θα μπορούσαν να αλλάξουν με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, αν και -όπως τόνισε- θεωρείται δύσκολο να μην καλύπτουν τα εμβόλια ένα νέο στέλεχος ως προς τη σοβαρή νόσο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό που θα λειτουργήσει και απέναντι σε νέα στελέχη. Είπε επίσης ότι στο επίκεντρο της συζήτησης δεν βρίσκεται πια αν ο ιός κυκλοφορεί και εάν τον κολλάμε, αλλά οι νοσηλείες, η σοβαρή νόσος και οι θάνατοι.

Άλλωστε, όπως εξήγησε, κάθε χρόνο κυκλοφορούσαν οι κορωνοϊοί, οι οποίοι ωστόσο είχαν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Ανέφερε επιπλέον ότι το 15%-30% των κρυολογημάτων ήταν από κορωνοϊούς οι οποίοι κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο.

Αποκλιμάκωση στον αριθμό θανάτων

Ο κ. Ζαούτης παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλιμάκωση στον αριθμό των απωλειών, πορεία που θα συνεχιστεί, όπως εκτίμησε. Ο ίδιος περιέγραψε πως, αν αναλογιστούμε την πορεία της πανδημίας θα δούμε ότι όποτε υπάρχει μια έξαρση, έπειτα από 15 ημέρες ακολουθούν οι νοσηλείες και ύστερα ακολουθούν οι απώλειες.

«Οι πολύ υψηλοί αριθμοί θανάτων των περασμένων εβδομάδων ήταν το αποτέλεσμα των μολύνσεων των αρχών του Ιανουαρίου, όταν είχαμε ακόμα 50% Δέλτα, ένα στέλεχος που έχει υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση και θάνατο. Επιπλέον, είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε πληθυσμό ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και άλλοι που έχουν να κάνουν με την νοσηλεία, όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο αριθμός των απωλειών εξαρτάται και από το πώς καταγράφει κάθε χώρα τους θανάτους από COVID-19. Όπως εξήγησε ο κ. Ζαούτης, ο ορισμός του θανάτου σχετιζόμενου με COVID, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι άτομο που έχει θετικό τεστ για COVID και πεθαίνει, ανεξάρτητα από το πότε κόλλησε και ανεξάρτητα από υποκείμενο νόσημα.

«Στο διάστημα της πανδημίας κάποιοι άλλαξαν τους ορισμούς. Κάποια κράτη χρεώνουν τον θάνατο ως COVID, αν ένας θετικός καταλήξει εντός νοσοκομείου, άλλοι έχουν βάλει χρονικό όριο, για παράδειγμα αν παρέλθουν 28 ημέρες από την μόλυνση, δεν χρεώνεται ο θάνατος σε COVID. Άρα υπάρχει μια σύγχυση, γιατί δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα» ανέφερε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να εξετάζεται η υπερβάλλουσα θνητότητα.

Άρση μέτρων

Ως προς τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι σε πρώτο στάδιο, όταν ανοίξει ο καιρός, θα αρθεί η υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, αν υπάρχει έξαρση ή κάποιο νέο στέλεχος.

Σχετικά με το πιστοποιητικό επανανόσησης, είναι υπό εξέταση και αυτό, όπως είπε. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες, αν έχουμε όντως αποκλιμάκωση, να δούμε τι θα κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η επιτροπή εμβολιασμού εξετάζει τα δεδομένα όσο αφορά την διάρκεια της ανοσίας και θα δούμε» συμπλήρωσε, ενώ στάθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή