Μ. Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι θα είναι οι πιο ευάλωτοι σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας

Μ. Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι θα είναι οι πιο ευάλωτοι σε ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, διαμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, διαμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. «Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος» δήλωσε.

Ως προς το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, είπε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ αναμένεται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Sanofi και της GSK, που έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης 4ης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως υπενθύμισε, για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.

Η ίδια τόνισε για ακόμη μία φορά ότι εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση για την χρήση των εμβολίων διεθνώς και ότι φαίνεται πως τα εξουδετερωτικά αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, τόσο μετά από τη φυσική νόσηση όσο και μετά από τον εμβολιασμό.  Όμως εξήγησε ότι η υβριδική ανοσία, η ενισχυμένη δηλαδή ανοσία είναι σημαντική μετά από νόσηση και εμβολιασμό, ανεξάρτητα με το τι προηγήθηκε από τα δύο. Επίσης, εξήγησε ότι τα κύτταρα μνήμης συνεχίζουν να μας προστατεύουν ακόμη κι αν τα αντισώματα δείχνουν στην εξέταση να είναι χαμηλά.

Αυτό το διάστημα που όλες οι χώρες βαίνουν στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΠΟΥ, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

20 εκατ. εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα. Όπως τόνισε, στη χώρα μας έχουν γίνει 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 7.837.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Συμπλήρωσε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 74,9% και 85,4%.

Παράλληλα, τόνισε ότι περισσότεροι από 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρώπη είναι 71,4% και 82,5%.

Όπως τόνισε, οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν οι 5.260.000 (90,2% των δικαιούχων) και άλλοι 100.000 (1,6% των δικαιούχων) έχουν κλείσει ραντεβού.

Επιπκλέον, ανέφερε πως από όσους έχει κλείσει το χρονικό διάστημα του επταμήνου και πρέπει να εμβολιαστούν, μόνο ένα 4,3% δεν έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και θα επιβληθεί το πρόστιμο, με τα νέα ραντεβού να κινούνται χαμηλά, περίπου 1.000 την ημέρα.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν νεότερα σε ό,τι αφορά την ημερομηνία παραλαβής του εμβολίου της Novavax, γι’ αυτό και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα γίνονται και από φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οι διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν τον εμβολιασμό από τα φαρμακεία δεν έχουν αλλάξει στα εμβόλια της COVID-19. Eμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα».

Το βίντεο της ενημέρωσης:

Τα κρούσματα

Σε 18.094 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν 88 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 460 ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή