Λιμενικό για το επεισόδιο με τους Τούρκους ψαράδες: Επιχείρησαν να μας εμβολίσουν

Λιμενικό για το επεισόδιο με τους Τούρκους ψαράδες: Επιχείρησαν να μας εμβολίσουν

Επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού και πετώντας ακόμη και πέτρες εναντίον του, κινείτο εντός ελληνικών υδάτων το τουρκικό αλιευτικό.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού και πετώντας ακόμη και πέτρες εναντίον του, κινείτο το τουρκικό αλιευτικό που προκάλεσε επεισόδιο εντός ελληνικών υδάτων σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά των Οινουσσών.

Στην ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται επίσης ότι η απομάκρυνση του, μετά τις αγνοηθείσες συστάσεις, έγινε με προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Περί ώρα 18:00 χθες, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου – Οινουσσών.

Άμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ).

Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια».

Τι αναφέρει η τουρκική Ακτοφυλακή

Από την πλευρά της, σε σχετική ανακοίνωση, η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει λόγο για έναν τραυματία ψαρά, μιλώντας, μάλιστα, για «παρενόχληση που πραγματοποιήθηκε σε 2 τουρκικά αλιευτικά στα ανοιχτά της Σμύρνης/Karaburun» και εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»…

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, περί τις 19:15, 2 τουρκικά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν ανάμεσα στη Χίο και στο Karaburun δέχθηκαν πυρά από ελληνικά στοιχεία, και μετά τη λήψη της πληροφορίας ότι ένα μέλος είχε τραυματιστεί στο πόδι, 2 σκάφη της Ακτοφυλακής εστάλησαν αμέσως στην περιοχή με την Μονάδα Πρώτων Βοηθειών.

Δεν εντοπίστηκε κανένα ελληνικό στοιχείο από τα σκάφη της Ακτοφυλακής που έφτασαν στο σημείο του περιστατικού και οι πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που ήταν ελαφρά τραυματισμένος με σκάγια στο πόδι δόθηκαν από την Μονάδα Πρώτων Βοηθειών στο σκάφος της Ακτοφυλακής και ακολούθησε η μεταφορά του στο Κρατικό Νοσοκομείο Çesme.

Συνεχίζεται η έρευνα που ξεκίνησε το Γραφείο του Εισαγγελέα Karaburun. Ο πυροβολισμός κατά ανυπεράσπιστων αλιέων από ελληνικά στοιχεία είναι απαράδεκτος, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT