Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες

Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες

Επιδείνωση του καιρού από το Σαββατοκύριακο. Η ανάλυση της ΕΜΥ και οι οδηγίες από την Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καιρικό σύστημα με την ονομασία «Μπιάνκα», κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26/02) στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι:

 • οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες
 • οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα
 • οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη
 • η πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΜΥ, το σύστημα που θα μας επηρεάσει προέρχεται από ένα χαμηλό που δημιουργείται στον κόλπο της Γένοβας , μια περιοχή που παρουσιάζει πολύ υψηλή συχνότητα κυκλογέννεσης (δημιουργίας βαρομετρικών χαμηλών) με 46 επεισόδια το χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα κυκλογεννετικών επεισοδίων παρουσιάζεται τον Μάρτιο με 19.76% και η χαμηλότερη τον Οκτώβριο με 15.04% και οι υφέσεις της Γένοβας προέρχονται συνήθως από ορογραφική κυκλογέννεση στη νότια πλευρά της , ανατολικά προς δυτικά προσανατολισμένης , οροσειράς των Άλπεων. Η πορεία του ανώτερου χαμηλού σημειώνεται στον χάρτη που ακολουθεί , και επισημαίνεται ότι παρότι ο συναγερμός σε γενικές γραμμές είναι πορτοκαλί , εν τούτοις σε τοπικό επίπεδο (και για λίγες ώρες) η επικινδυνότητα των φαινομένων φτάνει και το κόκκινο επίπεδο συναγερμού.

Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες-1

Την Κυριακή κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη κυρίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και αυτό καταγράφεται στον αντίστοιχο χάρτη EFI που ακολουθεί.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα της Κυριακής και της Θράκης ενώ εμφανίζεται και ένα άλλο μεγιστο την Τρίτη, αλλά ακόμη βρισκόμαστε  μακριά μέχρι τότε και θα το αξιολογήσουμε τις επόμενες ημέρες. Θα  επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και ο δείκτης επικινδυνότητας για τα χιόνια την Κυριακή είναι υψηλότερος στα ΒΔ, όπως αποτυπώνεται στον δεύτερο σχετικό χάρτη για το χιόνι EFI.

Παράλληλα επισυνάπτεται και ο συνολικός υετός του 24ωρου για όλη την Κυριακή , ενώ η εξήγηση γιατί εμφανίζονται μεγάλα τα ύψη υετού στη Θεσσαλία και τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην επίδραση του Α-ΝΑ επιφανειακού ανέμου πάνω από τους ορεινούς όγκους των περιοχών (οργραφικές βροχές).

Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες-2
Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες-3
Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες-4

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)
Κακοκαιρία Μπιάνκα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα – Αναλυτικοί χάρτες-5

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT