Ουκρανία: Προσφορά βοήθειας και σε ακαδημαϊκό επίπεδο – Η πρωτοβουλία Έλληνα καθηγητή

Ουκρανία: Προσφορά βοήθειας και σε ακαδημαϊκό επίπεδο – Η πρωτοβουλία Έλληνα καθηγητή

Η πρωτοβουλία Ελληνα καθηγητή στο Βέλγιο για εξάμηνη υποτροφία υποψήφιων διδακτόρων και το ντόμινο αλληλεγγύης για φοιτητές και ερευνητές της Ουκρανίας.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συγχαρητήρια!». «Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι σαν κι εσάς». «Είστε πρότυπο». «Μπράβο και πάλι μπράβο». Ο Γιάννης Ποντίκης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανικής των Υλικών στο KU Leuven στο Βέλγιο, είναι εμφανώς αμήχανος από τον καταιγισμό των θετικών σχολίων που έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει το τελευταίο του ποστ στο LinkedIn. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν είναι πολύ συνηθισμένες οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις, οι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί – η μετριοφροσύνη, η πραότητα, η ηπιότητα είναι πιο κοινά χαρακτηριστικά. Ομως οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολα μέτρα, όπως λέει και το ρητό. Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχει επηρεάσει άπαντες.

Τι έγραψε; «Αν κάνεις το διδακτορικό σου σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Ουκρανίας σε ένα θέμα που αφορά τη μεταλλουργία των οικοδομικών υλικών και θέλεις να ενταχθείς στην ερευνητική μου ομάδα στο Βέλγιο για ένα εξάμηνο, θα παρέχουμε τα έξοδα ταξιδιού αλλά και τα έξοδα διαβίωσής σου, αλλά και όλα τα κόστη για τον εξοπλισμό που απαιτεί η έρευνά σου. Ουδεμία υποχρέωση προς εμένα ή την ομάδα μου, μόνο μια ελπίδα, ότι θα μπορέσεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου και να βοηθήσεις με κάθε πιθανό τρόπο». Και κατέληγε απευθυνόμενος προς τις επαφές του στην πλατφόρμα: «Σκέφτεστε άλλους τρόπους να βοηθήσουμε; Είμαι ανοιχτός, προτείνετε από κάτω, μόνο μη συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, γιατί συμβαίνει». Μέσα σε λίγα 24ωρα, το ποστ έχει καταγράψει πάνω από 10 εκατ. views, ενώ έχει συγκεντρώσει κάποιες εκατοντάδες σχόλια και shares.

Ολα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο όταν ο Γιάννης Ποντίκης ήταν στο γραφείο του στο πανεπιστήμιο. «Εβλεπα μια σχετική ματαιότητα σε όλο αυτό», παραδέχεται μιλώντας στην «Κ». «Πέρα από τον πεπερασμένο χρόνο που έχουμε σε αυτόν τον πλανήτη, ματαιότητα γιατί το να μπορώ να δουλεύω προϋποθέτει την ύπαρξη μιας σχετικής γαλήνης, ηρεμίας, ειρήνης». Ξαφνικά η καρέκλα του έπαψε να είναι αναπαυτική. «Ιστορικά οι ακαδημαϊκοί δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, να σηκώνουν τη σημαία για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό το βρίσκω λίγο παράδοξο. Από τη μια να λέμε ότι υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και να δίνουμε μάχη ενάντια στα φαινόμενα Τραμπ και fake news, και από την άλλη να μην κάνουμε κάτι». Αρχισε λοιπόν να σκέφτεται τι θα μπορούσε να κάνει, πώς θα μπορούσε στην πράξη να βοηθήσει. «Σκέφτηκα ότι κάποια μέρα θα τελειώσει αυτό και ίσως θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον ερευνητή. Να έρθει με όλα πληρωμένα».

Πριν ανεβάσει το ποστ, μοιράστηκε την ιδέα με τον πρόεδρο του τμήματος. Είχε την αμέριστη στήριξή του. Ακόμα και ο πρύτανης κάλεσε κι άλλους να βοηθήσουν. Ηταν λες και όλο το πανεπιστήμιο περίμενε το σύνθημα για να ξεσηκωθεί. «Ολη η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Μαζεύονται φάρμακα, νοικιάζονται διαμερίσματα για πρόσφυγες, γίνονται πορείες. Υπάρχει συνολική αντίδραση σε πολλά επίπεδα», λέει ο κ. Ποντίκης. Μετά τη θερμή ανταπόκριση της πρωτοβουλίας του, ο ίδιος δημιούργησε και ένα γκρουπ (ScholarshipForUkrainian) όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις για φοιτητές και ερευνητές από την Ουκρανία. Ηδη μετράει πολλές καταχωρίσεις από Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, αλλά και την Ελλάδα. Ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ, Bασίλης Βασσάλος, κάλεσε όσους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές από την Ουκρανία ασχολούνται με αντικείμενα σχετιζόμενα με την Πληροφορική να έρθουν στην Ελλάδα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο με τα έξοδα διαμονής καλυμμένα. Αυτό το «ντόμινο» προσφοράς έχει προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στον Ελληνα καθηγητή του Leuven. «Το μόνο που ήθελα ήταν να ξυπνήσουμε. Τις προάλλες είχα ρωτήσει τους φοιτητές μου πώς βλέπουν τις εξελίξεις και είχαν απαντήσει ότι μοιάζει με ταινία. Κι όμως είναι η πραγματικότητα. Και ήρθε η ώρα να εμπλακούμε σε αυτή την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Ποντίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή