Σημαντικό το εμβόλιο HPV και για αγόρια

Σημαντικό το εμβόλιο HPV και για αγόρια

Η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των μολύνσεων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων εντάχθηκε και ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) των αγοριών ηλικίας 9 έως 18 ετών, κατόπιν εισήγησης στο υπουργείο Υγείας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν παροχή του εμβολίου και για τα αγόρια αυτής της ηλικίας, όπως άλλωστε ήδη ισχύει για τα κορίτσια.

Τη σημασία της παρέμβασης αυτής στην προσπάθεια εξάλειψης των εξαρτωμένων από τους HPV ιούς μορφών καρκίνου επισημαίνουν σε άρθρο τους οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Αθανάσιος Μίχος, Δημήτριος Χαϊδόπουλος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, που τονίζουν ότι σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία μειώθηκαν τα γεννητικά κονδυλώματα στη συντριπτική πλειονότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ εκμηδενίστηκαν τα ποσοστά προκαρκινικών βλαβών σε νεαρές γυναίκες που εμβολιάστηκαν. Σημειώνουν δε ότι η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να είναι η ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των HPV ιών, αφού στη χώρα μας μόλις το 30%-40% των εφήβων κοριτσιών κάνει το εμβόλιο.

Σαράντα υπότυποι των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ιοί των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων είναι μία ομάδα ιών με περισσότερους από 150 υποτύπους, που μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής. Σαράντα υπότυποι μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση της γεννητικής περιοχής και περίπου 20 είναι δυνητικά ογκογόνοι. Σχεδόν όλα τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα θα έρθουν σε επαφή με έναν HPV ιό και περίπου 80% παρουσιάζουν μόλυνση σύντομα μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Οι ογκογόνοι υπότυποι προκαλούν συχνά νεοπλάσματα της γεννητικής περιοχής, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου στις γυναίκες και καρκίνο του πέους και του πρωκτού στους άνδρες. Επιπλέον, οι ογκογόνοι HPV τύποι σχετίζονται με καρκίνο του στοματοφάρυγγα ο οποίος αυξάνεται σε συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ο εμβολιασμός για τους HPV ιούς ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια και όπου εφαρμόστηκε μαζικά έχει φέρει αποτελέσματα. «Σε χώρες όπου εφαρμόστηκε μαζικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία, όπως στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, η μείωση των γεννητικών κονδυλωμάτων είναι εντυπωσιακή και αφορά >90% του γενικού πληθυσμού. Οι έφηβες που εμβολιάστηκαν παρουσίασαν μηδενικά ποσοστά προκαρκινικών βλαβών και HPV σχετιζόμενων καρκίνων», επισημαίνουν οι καθηγητές και προσθέτουν: «Πριν από 2 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ξεκίνησαν τον εμβολιασμό και στα αγόρια, ενώ την ίδια τακτική ακολουθούν σταδιακά και άλλες χώρες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα 30%-40% μόνο των εφήβων κοριτσιών εμβολιάζεται, παρότι υπάρχει η δωρεάν ασφαλιστική παροχή εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα τα ποσοστά μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Με την ευκαιρία της ένταξης και των αγοριών στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα πρέπει να τονίσουμε στους γονείς τη σημασία πρόληψης της λοίμωξης από HPV. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων και καρκίνου για τους νέους ανθρώπους».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή