Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» κερδίζει έδαφος

Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» κερδίζει έδαφος

Ένα στα τέσσερα περιστατικά της «Όμικρον» που ταυτοποιούνται πλέον στη χώρα μας αφορά την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με ταχύτητα.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα τέσσερα περιστατικά της «Ομικρον» που ταυτοποιούνται πλέον στη χώρα μας αφορά την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με ταχύτητα. Ειδικότερα, από τα 956 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ανέλυσε την τελευταία εβδομάδα το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 (αφορούν την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022), τα 926 αφορούν το στέλεχος «Ομικρον» και τα 30 το «Δέλτα».

Από τα περιστατικά «Ομικρον», το 24% (220) αφορούσε την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», όταν την προηγούμενη εβδομάδα, από τα δείγματα που αναλύθηκαν και βρέθηκαν θετικά στην «Ομικρον» παραλλαγή του κορωνοϊού, το 11% αφορούσε την «Ομικρον 2». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η «Ομικρον 2» μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την «Ομικρον».

Μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι η λοίμωξη με την «Ομικρον» προστατεύει από την υποπαραλλαγή «Ομικρον 2». Οπως εκτιμούν ειδικοί επιστήμονες διεθνώς, ακόμα και εάν η «Ομικρον 2» επικρατήσει σε μία κοινότητα λίγο μετά την «Ομικρον», η ανοσία που προσφέρει το αρχικό στέλεχος και ο αναμνηστικός εμβολιασμός πιθανότατα θα προστατεύσουν από μια έξαρση κύματος της νέας υποπαραλλαγής.

Αύξηση κρουσμάτων

Χθες καταγράφηκαν 56 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 359.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 20.000 κρούσματα καταγράφηκαν και χθες στη χώρα μας, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα να εμφανίζει μια μικρή αύξηση, η οποία έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.863 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε ένα σύνολο 252.568 εργαστηριακών τεστ, ήτοι ποσοστό θετικότητας 8,66%. Τις τελευταίες επτά ημέρες δηλώνονται κατά μέσον όρο 16.175 νέα περιστατικά της νόσου ημερησίως, όταν μία εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 14.400.

Από τις χθεσινές διαγνώσεις, 7.125 έγιναν στην Αττική, 2.161 στη Θεσσαλονίκη και 2.133 στην Κρήτη, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές (1.192) στο Ηράκλειο.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου να ανέρχεται πλέον σε 26.424 στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη και με το 66% αυτών να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Αυξημένος ήταν χθες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 357 νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19, όταν ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή