Η COVID ενοχοποιείται και για την άνοια

Η COVID ενοχοποιείται και για την άνοια

Σύμφωνα με μελέτη, οι ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορωνοϊού έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας φαίνεται ότι έχουν οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από COVID-19 και ανέπτυξαν πνευμονία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ. Οσο εξελίσσεται η πανδημία τόσο πληθαίνουν οι επιστημονικές ενδείξεις για επίδραση στο νευρικό σύστημα της COVID-19 που αντιμετωπίστηκε αρχικά ως λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά με την πάροδο του χρόνου έγινε σαφές ότι πρόκειται για μία νόσο που μπορεί να πλήξει πολλά συστήματα.

Οι διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν το ενδεχόμενο για επιπλοκές στο νευρικό σύστημα.

Ειδικότερα, όπως σχολιάζουν σε άρθρο τους ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης, ο καθηγητής Νευρολογίας – Νευροψυχολογίας ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς και η νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου, πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases μελέτη ερευνητών με επικεφαλής τον νευρολόγο Adnad I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς έπειτα από πνευμονία από νόσο COVID-19 έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες. Για τη διενέργεια της μελέτης συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από COVID-19 από 110 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών οι 312 διαγνώσθηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την εκδήλωση πνευμονίας από λοίμωξη του SARS-CoV-2. Ομοίως, μεταξύ αντίστοιχου αριθμού ασθενών (10.403) που εκδήλωσαν πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου COVID-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια.

Οπως σημειώνουν οι νευρολόγοι, «ο κίνδυνος εμφάνισης συγκρίθηκε στις δύο ομάδες, έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου –όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό– και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν έπειτα από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων. H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε σημαντική, ακόμα και όταν προσαρμόστηκαν δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών, όπως η εμφάνιση σηπτικού σοκ, η ανάγκη διασωλήνωσης ή μηχανικού αερισμού και η επιπλοκή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ήταν η αυξημένη ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το ιστορικό κατάθλιψης, εγκεφαλοπάθειας ή οργανικού ψυχοσυνδρόμου και η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας». Καταλήγοντας οι ειδικοί γιατροί τονίζουν, «φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο COVID-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία. Επομένως, οι θεράποντες ιατροί καθώς και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτή την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με COVID-19 αναλόγως των ενδείξεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή