«Διάλειμμα» από τη σκληρή μάχη σε ένα χώρο ευεξίας

«Διάλειμμα» από τη σκληρή μάχη σε ένα χώρο ευεξίας

«Pampering Room» στο Αρεταίειο για τις γυναίκες με καρκίνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας χώρος στο νοσοκομείο που δεν θα θυμίζει νοσοκομείο. Μια γωνιά που οι γυναίκες δεν θα ξεχνούν φυσικά τη μάχη που δίνουν με τον καρκίνο –ξεχνιέται;– αλλά που θα θυμούνται τη ζωή που τους περιμένει έξω. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, βλέποντας μια ταινία, συζητώντας, ηρεμώντας, «νταντεύοντας» λίγο τον εαυτό τους. Αυτό θα είναι το Pampering Room που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου, ένας χώρος ευεξίας για ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.

Η ιδέα ανήκει στην πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου, Πόπη Καλαϊτζή. Γιατρός αποκατάστασης η ίδια, με εμπειρία αρκετών χρόνων στη Γερμανία, αναγνωρίζει ότι τόσο κατά τη διάρκεια των θεραπειών όσο και μετά τον καρκίνο, οι ασθενείς έχουν ανάγκη πολύπλευρης στήριξης. «Οι ασθενείς με καρκίνο εκτός από χειρουργική υποστήριξη και φυσικά φαρμακευτική υποστήριξη, χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και μια σειρά άλλες υπηρεσίες όπως μυϊκή ενδυνάμωση, διατροφική υποστήριξη, θεραπευτική άσκηση, κ.λπ.», λέει στην «Κ». «Φυσικά πρόκειται για συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές θεραπείες».

Η ιδέα βρήκε αμέσως υποστηρικτή, τον διευθυντή της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής, καθηγητή Γυναικολογίας – Μαιευτικής ΕΚΠΑ, Νίκο Βλάχο. «Στο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη όπου έχω εκπαιδευτεί, υπήρχαν τέτοιοι χώροι», αναφέρει με τη σειρά του. «Εντάσσονται στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, προσφέροντας το λεγόμενο food for the soul». Η ευεργετική δράση των Pampering Rooms έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Pampering Room» στο Αρεταίειο για τις γυναίκες με καρκίνο.

Μαζί βρήκαν τον χώρο που χρειαζόταν για να αναπτυχθεί το Pampering Room (εκεί όπου βρισκόταν το αρχείο!), ο οποίος διαμορφώθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία της doValue Greece. «Οι εργασίες βρίσκονται στα τελειώματα, ελπίζουμε τον Απρίλιο να λειτουργήσει», λέει η κ. Καλαϊτζή. «Θα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Το σημαντικό είναι οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται εκεί, οι ασθενείς θα λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με θέματα διατροφής και άσκησης, ώστε συμπληρωματικά με την αγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει στην Ελλάδα η νοοτροπία. Να ξέρουν οι ασθενείς ότι είναι εντάξει να ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, ότι είναι εντάξει να συζητούν για τη θεραπευτική άσκηση, ότι είναι εντάξει να θέλουν να περάσουν πιο ήπια τις θεραπείες τους».

Η εικόνα της καρκινοπαθούς ακίνητης με τον ορό στο κρεβάτι του νοσοκομείου πρέπει να αλλάξει, υποστηρίζει ο κ. Βλάχος. «Αν θέλω κάτι να κάνω είναι να σπάσω αυτά τα κλισέ. Δεν είναι κακό να μακιγιάρεται μια γυναίκα που πάει να κάνει χημειοθεραπεία, δεν είναι κακό να πάει να κάνει σπα ή ό,τι άλλο έχει ανάγκη. Εχει αποδειχθεί ότι εκτός από το χειρουργείο και τη χημειοθεραπεία είναι κι άλλα πράγματα που έχουν νόημα στη θεραπεία. Αρκεί βέβαια να μην υποκαθιστούν τα φάρμακα. Δεν προσφέρουμε το μαγικό βότανο».

Η αλλαγή της νοοτροπίας και η ένταξη τέτοιων υπηρεσιών στα νοσοκομεία σημαίνει και ότι οι ασθενείς θα σταματήσουν να αναζητούν λύσεις σε διάφορους επιτήδειους. Σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζή, πολλές φορές οι ασθενείς με καρκίνο ψάχνουν υποστηρικτικές θεραπείες είτε στο Ιντερνετ είτε σε ανθρώπους χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, ακολουθώντας για παράδειγμα ακραίες δίαιτες που τελικά τους κάνουν κακό. «Θέλουμε αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως πρότυπο, ως πιλότος και να είναι μια παρακαταθήκη για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η Ελλάδα να πρωτοτυπήσει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα από καλές πρακτικές με επιστημονική τεκμηρίωση», καταλήγει η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή