Κορωνοϊός: Στη «μάχη» ακόμα μία θεραπεία

Κορωνοϊός: Στη «μάχη» ακόμα μία θεραπεία

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα η αντιιική αγωγή της Pfizer για την COVID-19

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες επιλογές θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι γιατροί για τη θεραπεία-πρόληψη της σοβαρής COVID-19 σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο από τη νόσο. Στη χώρα μας έχουν φτάσει 7.500 θεραπείες της αντιιικής αγωγής νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη (εμπορική ονομασία Paxlovid) της εταιρείας Pfizer, οι οποίες εκτός απροόπτου θα είναι διαθέσιμες για χορήγηση στους ασθενείς την προσεχή εβδομάδα. Στην επικείμενη έναρξη χορήγησης των νέων αντιιικών αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ωστόσο τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρέχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, προλαμβάνει –σε κάποιο βαθμό– τη διασπορά της νόσου, ενώ είναι πολύ καλύτερη επιλογή και από πλευράς οικονομίας, καθώς το κόστος των εμβολίων είναι πολύ μικρότερο για το ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με τα φάρμακα.

Χορήγηση της μολνουπιραβίρης

Η διαδικασία για τη χορήγησή τους θα είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείται σήμερα για τη μολνουπιραβίρη (εμπορική ονομασία Lagevrio) της εταιρείας Merck, που σημαίνει ότι ο θεράπων ιατρός, εφόσον ο ασθενής πληροί κάποια κριτήρια όπως να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, να είναι θετικός στην COVID-19 και να έχουν μεσολαβήσει το πολύ τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, θα υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση της αντιιικής θεραπείας και κατόπιν έγκρισης θα γίνεται η χορήγηση του φαρμάκου. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν και τα φάρμακα αυτά θα φθάνουν στους ασθενείς με κούριερ, αν και φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο.

Σύμφωνα με τις μελέτες φθάνει το 88% στην αποτροπή σοβαρής νόσησης, ωστόσο έχει περιορισμούς ως προς τη χορήγησή της.

Σε αντίθεση με τη μολνουπιραβίρη δεν θα απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς για τη λήψη τους, καθώς το Paxlovid έχει λάβει ήδη έγκριση για χορήγηση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές (EMA). Τον προσεχή μήνα εκτιμάται ότι –εκτός απροόπτου– θα έρθουν στη χώρα μας και τα μονοκλωνικά αντισώματα της AstraZeneca (εμπορική ονομασία Evusheld), τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται προληπτικά σε άτομα με ανοσοκαταστολή καθώς και σε άτομα με προβλήματα υγείας στα οποία αντενδείκνυται ο εμβολιασμός.

Η θεραπευτική αγωγή με το Paxlovid διαρκεί πέντε ημέρες. Συγκριτικά με το αντι-ιικό που ήδη χορηγείται στη χώρα μας έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα, που σύμφωνα με τις μελέτες φθάνει το 88% στην αποτροπή σοβαρής νόσησης. Ωστόσο έχει περιορισμούς ως προς τη χορήγησή του καθώς έχει σοβαρές αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπευτικές αγωγές.

Οπως είχε αναφέρει προ μηνός σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Νικόλαος Σύψας, το Paxlovid δεν χορηγείται σε ασθενείς με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και έχει πολλές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά επικίνδυνες παρενέργειες, που σημαίνει ότι πριν από τη συνταγογράφηση ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να ανασκοπήσει τα άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ο ασθενής και να εκτιμήσει τον κίνδυνο για αλληλεπιδράσεις, αλλάζοντας εάν είναι εφικτό και τη θεραπευτική αγωγή.

Με τη μολνουπιραβίρη που χορηγείται ήδη, δεν υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με άλλες θεραπείες, ωστόσο είναι χαμηλότερη η αποτελεσματικότητα (μείωση του κινδύνου για εισαγωγή σε νοσοκομείο και θάνατο κατά 30%) και προτείνεται αντισύλληψη για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας την περίοδο της θεραπείας και τέσσερις ημέρες μετά, και για τους άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί με γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τουλάχιστον έξι μήνες μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντι-ιικά χάπια δεν χορηγούνται σε εγκύους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή