e-mail αντί για δικαστικούς επιμελητές – Απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί

e-mail αντί για δικαστικούς επιμελητές – Απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα γίνεται από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση δικογράφων.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω email θα γίνεται από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση δικογράφων, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή συνάντησή του με τον συναρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ την αποδέσμευση των αστυνομικών από τα λεγόμενα «πάρεργα» είχε προαναγγείλει και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Δεκέμβριο στην «Κ».

Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε και επισήμως ότι από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση εγγράφων, όπως π.χ. η κλήση που αποστέλλεται σε έναν ιδιώτη προκειμένου να παραστεί ως μάρτυρας σε ένα δικαστήριο, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής gov.gr αντί οι αστυνομικοί να δίνουν χέρι με χέρι τα έγγραφα στους άμεσα ενδιαφερομένους. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απελευθερώνονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία έως και 1.500 αστυνομικοί που εκτελούσαν χρέη δικαστικών επιμελητών και διατίθενται για τις ανάγκες αστυνόμευσης. Με τη μεταρρύθμιση αυτή, 1.500.000 δικόγραφα, τα οποία διακινούνται ετησίως έως σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, θα επιδίδονται ψηφιακά στους ενδιαφερομένους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόδοσης της δικαιοσύνης. Αυτή η πρωτοβουλία απελευθερώνει 1.500 αστυνομικούς από αυτό το κατεξοχήν γραφειοκρατικό πάρεργο. «Οι αστυνομικοί επιστρέφουν στα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα και ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε σχετικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Κατά πληροφορίες, η επίδοση των εγγράφων θα γίνεται μέσω email, ενώ ο παραλήπτης θα ενημερώνεται ότι του έχει αποσταλεί έγγραφο στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μέσω γραπτού μηνύματος sms στο κινητό του τηλέφωνο.

«Είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγμα του πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να έρθουν να συμβάλουν και να γίνουν αρωγοί σε ένα καλύτερα σχεδιασμένο κράτος», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Σημειώνεται ότι με τη διαμεσολάβηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έχει ήδη από την αρχή του τρέχοντος έτους ψηφιοποιηθεί η διαδικασία θεώρησης του γνησίου της υπογραφής, όπως επίσης και η ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης. «Η ηλεκτρονική επίδοση καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος επίδοσης για την Ποινική Δικαιοσύνη», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

1.500.000 δικόγραφα διακινούνται ετησίως έως σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία.

Εξαιρέσεις

Οι λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα «τρέχει» η διαδικασία θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα με κοινή υπουργική απόφαση. Ηδη, πάντως, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αποσαφηνίστηκε ότι από τον γενικό κανόνα θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Θα αφορούν, για παράδειγμα, τους ηλικιωμένους κατοίκους ακριτικών περιοχών που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία (και άρα δεν διαθέτουν email) ή εγκλείστους σε σωφρονιστικά καταστήματα που δεν διαθέτουν –τυπικά τουλάχιστον– πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ενημέρωσης, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας είχε ξεκινήσει προ διετίας με πρωτοβουλία του νυν αρχηγού Μιχάλη Καραμαλάκη. Διακόπηκε ωστόσο εξαιτίας του κορωνοϊού και των αρμοδιοτήτων που ανατέθηκαν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σχέδιο εμβολιασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή