Εμβολιασμός: Πιστοποιητικό 9μηνης διάρκειας

Εμβολιασμός: Πιστοποιητικό 9μηνης διάρκειας

Για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου – Στους έξι μήνες για όσους νόσησαν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέκταση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης στους εννέα και έξι μήνες αντίστοιχα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εναρμόνιση στον χρόνο διάρκειας των πιστοποιητικών στα κράτη-μέλη αναμένεται και στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις δύο δόσεις του εμβολίου να ισχύει για εννέα μήνες, από επτά που είναι σήμερα, και το πιστοποιητικό νόσησης για έξι μήνες, από τρεις. Υπενθυμίζεται ότι –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το ζήτημα έχει τεθεί υπόψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία τυπικά θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών. Αναφορικά με την τέταρτη δόση ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια σχετική γνωμοδότηση από τους επιστημονικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γι’ αυτό το θέμα, κάτι που όπως εκτίμησε θα γίνει πολύ σύντομα.

Για τα μέτρα

Κατόπιν σύστασης της Κομισιόν για εναρμόνιση στον χρόνο διάρ- κειας των πιστοποιη- τικών στα κράτη-μέλη – Σταθερή η επιδημιολο- γική εικόνα στη χώρα, με εξαίρεση τις νοση-λείες, που αυξάνονται.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά τους θερινούς μήνες σημείωσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα», ενώ εκτίμησε ότι η άρση της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού για την είσοδο σε διάφορους χώρους θα γίνει τον Μάιο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι κάτι που εξετάζεται άμεσα. Οπως είπε ο κ. Πλεύρης, «η μάσκα στον εσωτερικό χώρο εκτιμάται ως ένα σχετικά ήπιο μέτρο. Δεν είναι ένα μέτρο που περιορίζει είτε την κινητικότητα των συμπολιτών μας είτε την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, και προστατεύει πολύ από τον ιό. Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι οι δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσουμε την άμεση κατάργηση του μέτρου της μάσκας».

Εν τω μεταξύ, σταθερή είναι τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, με εξαίρεση τις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 σε νοσοκομεία και οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 21.102 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου, σε σύνολο 335.000 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 6,3%). Σχεδόν τέσσερα στα δέκα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική (7.807 ή 37%). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60 και στο σύνολό τους αφορούν άτομα 60 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351, ενώ χθες δηλώθηκαν και 485 νέες νοσηλείες ασθενών που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, δηλαδή περίπου 30 περισσότερες από προχθές. Ο μέσος όρος των εισαγωγών του επταημέρου είναι 441 ασθενείς, όταν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν λιγότεροι από 300. «Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, όπως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η κομβική διαφορά της σημερινής κατάστασης με αυτήν που είχαμε πριν από δύο με τρεις μήνες είναι ότι η πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ είναι απολύτως ελεγχόμενη», επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT