Σκουπίδια: «Βαρύς» ο λογαριασμός

Σκουπίδια: «Βαρύς» ο λογαριασμός

Τέλος ταφής στους δήμους εξαιτίας χαμηλών επιδόσεων στην ανακύκλωση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον 34,5 εκατ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν οι δήμοι της Αττικής το 2022 ως ποινή (τέλος ταφής) για τις χαμηλές επιδόσεις που έχουν στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων τους να απορρίπτεται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι 66 συνολικά δήμοι θα κληθούν να καταβάλουν στον ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), τον φορέα που διαχειρίζεται τη Φυλή, 93.058.907 ευρώ το 2022 για τα σκουπίδια τους. Ο υπολογισμός έχει πραγματοποιηθεί με βάση τις ποσότητες που κατέληξαν στον ΧΥΤΑ το 2020, ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Το ποσό αυτό μαζί με το τέλος ταφής θα εκτιναχθεί συνολικά στα 127.727.698 ευρώ, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού πολλούς δήμους.

Σκουπίδια: «Βαρύς» ο λογαριασμός-1

Εντονες διαφωνίες από τους δημάρχους – Σημαντική αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής) για μεγαλύτερη μείωση της τιμής του τόνου απορριμμάτων ώστε η τελική τιμή να έχει τη μεγάλη αύξηση που προβλέπεται και στην οποία οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Τόσο η ΠΕΔΑ όσο και η ΚΕΔΕ έχουν ζητήσει την αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής για δύο χρόνια, εφόσον δεν έχουν γίνει από το κράτος τα αναγκαία έργα για την ανακύκλωση. «Η ευθύνη για την καθυστέρηση των έργων ανήκει στην κεντρική διοίκηση, ωστόσο οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Από την πλευρά του πάντως ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι το τέλος ταφής θα επιβληθεί χωρίς να αφήνει περιθώριο για άλλη αναβολή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή