Η νέα απειλή για τον πλανήτη και οι 39.000 ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό

Η νέα απειλή για τον πλανήτη και οι 39.000 ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό

Η επόμενη μάχη των επιστημόνων θα είναι με τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων και υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια έσωσαν 39.000 ζωές

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μάχη των επιστημόνων θα είναι με τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Όπως σημειώνουν, τα πολυανθεκτικά μικρόβια στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές και το 2050 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, της κακής υγιεινής των χεριών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Είχαμε έκρηξη κατά την πανδημία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, και πρόσθεσε ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 οφείλεται σε ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε ο μύκητας “Candida auris”, και στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς ελάχιστα κρούσματα, αλλά αυτός ο μύκητας άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκριζωθεί», τόνισε.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων υπογράμμισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και περαιτέρω στελέχωσής τους με λοιμωξιολόγους και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων.

Τσιόδρας: «Κάποια στιγμή όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2»

Αναφορικά με το μέλλον της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι μπορεί να δούμε νέες μεταλλάξεις και χρειάζεται συνεχής επιτήρηση και παρακολούθηση. «Σήμερα όμως είμαστε σε φάση να τον αντιμετωπίσουμε με εμβόλια και θεραπείες», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια επηρέασαν την πορεία της πανδημίας και σύμφωνα με στοιχεία έσωσαν 39.000 ζωές, ενώ πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ευάλωτοι πληθυσμοί.

Η Όμικρον είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές

Μεγάλη επιστημονική έρευνα που πραγματοποίηθηκε στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «Όμικρον» είναι τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών από διάφορες χώρες ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι νοσηλείες και η θνητότητα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την Όμικρον.

Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

Ο ΕΜΑ ελπίζει να εγκρίνει εμβόλια προσαρμοσμένα στις παραλλαγές της Covid έως το φθινόπωρο

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ελπίζει πως θα έχει εμβόλια προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση παραλλαγών του κορονοϊού, όπως η Όμικρον, τα οποία θα εγκριθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι προσαρμοσμένα εμβόλια πιθανόν να εγκριθούν έως τον Σεπτέμβριο το αργότερο για να είμαστε έτοιμοι για νέες εκστρατείες ανοσοποίησης στην ΕΕ το φθινόπωρο», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής βιολογικών απειλών για την υγεία και της στρατηγικής εμβολίων του EMA.

Τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, είναι τα πιο εξελιγμένα και οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται.

ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός θανάτων από κορωνοϊό ίσως αγγίζει τα 17 εκατομμύρια

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πανδημία της Covid-19 ευθυνόταν για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή