Τέλος το σχίσμα για την Εκκλησία Βόρειας Μακεδονίας

Τέλος το σχίσμα για την Εκκλησία Βόρειας Μακεδονίας

Την επαναφορά στην κανονικότητα του κλήρου και του ποιμνίου της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, που ήταν σχισματικοί, αποφάσισε χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναφορά στην κανονικότητα του κλήρου και του ποιμνίου της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, που ήταν σχισματικοί, αποφάσισε χθες η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απόφαση και το σχετικό ανακοινωθέν έρχονται χρονικά σε μια στιγμή κατά την οποία εμφανίζεται από διάφορες πηγές να έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στον διάλογο που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στο Πατριαρχείο Σερβίας και στην τέως σχισματική εκκλησία. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση δεν είναι ανεξάρτητη με την πιθανότητα, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, να επιχειρηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις κινήσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας με απώτερο στόχο, για άλλη μια φορά, την αμφισβήτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με το χθεσινό ανακοινωθέν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέτει ένα σαφές πλαίσιο, ενόψει πιθανών εξελίξεων στον διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικότερα, προσδιορίζει με σαφήνεια ότι αναγνωρίζει ως όνομα της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας το «Αχρίδος», όπως είχε εγγράφως υποσχεθεί ο επικεφαλής της Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος σε επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με τον τρόπο αυτό προκαταλαμβάνεται ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονική» ως προσδιορισμός της εκκλησίας της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διευκρινίζει ότι με τον όρο «Αχρίδος» ως περιοχή δικαιοδοσίας νοούνται τα όρια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Οπως υπογραμμίζουν εκκλησιαστικές πηγές, η διευκρίνιση αυτή γίνεται για να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση με την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος των βυζαντινών χρόνων, που περιελάμβανε και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Επαναφορά στην κανονικότητα αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε εξέλιξη ο διάλογος με την Εκκλησία της Σερβίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν και από καιρό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά το αίτημα της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας για επαναφορά στην κανονικότητα, είχε παροτρύνει να υπάρξει διάλογος με την Εκκλησία της Σερβίας για την οριστικοποίηση του πλαισίου των μεταξύ τους σχέσεων, δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση. Μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισε ο διάλογος και τις προηγούμενες ημέρες διεφάνη από διάφορες πλευρές ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για επίτευξη συμφωνίας. Ετσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έσπευσε να ανακοινώσει την επαναφορά στην κανονικότητα της σχισματικής εκκλησίας και, παράλληλα, να θέσει ένα πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθούν «εκπλήξεις».

Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν και τις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνέρχεται σήμερα έως και την Πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή