Candida auris: Δεν έχει καταγραφεί θάνατος στην Πάτρα από τον μύκητα

Candida auris: Δεν έχει καταγραφεί θάνατος στην Πάτρα από τον μύκητα

«Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στα νοσοκομεία της Πάτρας εξαιτίας της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από τον μύκητα Candida auris», δήλωσε στην «Κ» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδείς θάνατος έχει καταγραφεί στα νοσοκομεία της Πάτρας εξαιτίας της ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από τον μύκητα Candida auris», δήλωσε στην «Κ» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Οπως ανέφερε ο κ. Καρβέλης επικαλούμενος επίσημη ενημέρωση, «σύμφωνα με τις αναφορές και τις πληροφορίες που έχω από τους επιστήμονες των νοσοκομείων, δεν υπάρχει κανένας καταγεγραμμένος θάνατος ο οποίος να οφείλεται στον μύκητα Candida auris».

Οι επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μιλώντας για τα μέτρα που λαμβάνονται στα νοσοκομεία δεν απέκλεισε κατηγορηματικά την ύπαρξη του μύκητα, τονίζοντας ότι «οι επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο κάθε φορά ώστε να απομονώνονται οποιεσδήποτε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις». Μάλιστα όπως επισήμανε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, «ο μύκητας Candida auris, σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, προϋπάρχει ως ενδονοσοκομειακή λοίμωξη εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Το ζήτημα με τον Candida auris στα νοσοκομεία της Πάτρας προέκυψε μετά τις δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Aννας Μαστοράκου, σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (ΜΑΧ FM), ότι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα τρία με τέσσερα περιστατικά ενδονοσοκομειακής λοίμωξης, με κάποια από αυτά να καταλήγουν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί σε νοσοκομείο της πόλης περιστατικά μόλυνσης ασθενών με τον μύκητα Candida auris, αλλά ελέγχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν από το ιατρικό προσωπικό, με την τήρηση του ισχύοντος πρωτοκόλλου. Ο Candidas auris περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2009, όταν απομονώθηκε σε ασθενή σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας. Στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019 σε δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ, συνήθως με μακρά νοσηλεία. Μετάδοση του συγκεκριμένου παθογόνου στην κοινότητα δεν έχει καταγραφεί. Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στον χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή