Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας: Ισχυρό κίνητρο στους γιατρούς από το υπ. Υγείας

Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας: Ισχυρό κίνητρο στους γιατρούς από το υπ. Υγείας

Από 20 έως 40 ευρώ η μηνιαία αποζημίωση για κάθε πολίτη που θα αναλάβει ο προσωπικός γιατρός.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό κίνητρο στους γιατρούς για να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι διατεθειμένο να δώσει το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους», η μηνιαία αποζημίωση ενός προσωπικού γιατρού θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ για κάθε πολίτη τον οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί. Με δεδομένο ότι σε κάθε προσωπικό γιατρό θα μπορούν να εγγραφούν έως 2.000 πολίτες, αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία αμοιβή ενός προσωπικού γιατρού θα μπορεί να φθάσει –στην ακραία περίπτωση που «πιάσει» το ανώτατο όριο των εγγεγραμμένων και αναλάβει μόνο ασθενείς με προβλήματα υγείας που χρειάζονται διαρκή παρακολούθηση– ακόμα και σε 8.000 ευρώ.

Το ακριβές ύψος της κατά κεφαλήν αποζημίωσης θα εξαρτάται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που παρακολουθεί ο προσωπικός γιατρός, όπως η ηλικία και η κατάσταση της υγείας. Για παράδειγμα, με 40 ευρώ θα αμείβεται ο προσωπικός γιατρός για τον κάθε εγγεγραμμένο μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά προβλήματα υγείας που εκ των πραγμάτων θα χρειάζεται συχνή φροντίδα, ενώ με 20 ευρώ θα αμείβεται για το κάθε νέο και υγιές άτομο το οποίο θα παρακολουθεί. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού γιατρού θα αποζημιώνονται με τον μισθό που λαμβάνουν ούτως ή άλλως από το Δημόσιο για 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες και για τους υπόλοιπους 500 θα αμείβονται κατά κεφαλήν. Η ακριβής διαβάθμιση της κατά κεφαλήν αμοιβής του προσωπικού γιατρού θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα περιγραφεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σε διάστημα ενός μηνός από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ο νέος τρόπος αμοιβής του προσωπικού γιατρού θα λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε ο ίδιος ο γιατρός να θέλει να αναλάβει όσο περισσότερους πολίτες γίνεται. Σημειώνεται ότι σήμερα κάθε οικογενειακός γιατρός λαμβάνει 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT