Οξεία ηπατίτιδα: Τρία ύποπτα κρούσματα

Οξεία ηπατίτιδα: Τρία ύποπτα κρούσματα

Πρόκειται για παιδιά από 14 μηνών έως 10 ετών. Η αιτιολογία της νόσου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παραμένει άγνωστη.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χάρτη με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί περιστατικά οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά εντάσσεται πλέον και η Ελλάδα. Οπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έπειτα από ενεργή αναζήτηση κρουσμάτων, εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ώστε να χαρακτηριστούν «πιθανά κρούσματα» αυτού του κλινικού συνδρόμου που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Απριλίου. Πρόκειται για τρία παιδιά ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών και 10 ετών. Τα δύο εξ αυτών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό, και από τον γαστρεντερικό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων, δηλαδή τρανσαμινάσες ορού >500 IU/ml. Το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και βρέθηκε με υψηλά ηπατικά ένζυμα σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά είχαν προσβληθεί από κάποιον από τους ιούς ηπατίτιδας Α, Β, C, D, E. Σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύθηκε ιός αδενοϊός ή SARS-CoV-2, ιός EBV (Epstein-Barr) ή κυτταρομεγαλοϊός, ένας κοινός ιός ο οποίος προκαλεί οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά. Το ένα παιδί δεν νοσηλεύθηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση. 

Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία, και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος». 

Σε παγκόσμιο επίπεδο έως χθες είχαν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, εκ των οποίων τα 163 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο περιστατικά έχουν αναφερθεί σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη. Τα περισσότερα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες, και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος. «Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη», επισημαίνει ο ΕΟΔΥ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή