Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρηματίες

Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρηματίες

Μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ανέδειξαν τις προτάσεις τους στον διαγωνισμό «Εικονικής Επιχείρησης» στο ΚΠΙΣΝ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας ανησυχούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Σας έχει θορυβήσει η ραγδαία άνοδος των τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης; Αναρωτιέστε αν τα παλιά σας ρούχα μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή; Ψάχνετε οικολογικά καθαριστικά, ποδηλατικές διαδρομές σε ατμόσφαιρα με αποδεδειγμένα χαμηλό μονοξείδιο του άνθρακα ή πολυτελείς διακοπές σε οικοτουριστικό κατάλυμα; Για οτιδήποτε σας απασχολεί, οι νεαροί επιχειρηματίες, υποψήφιοι στον χθεσινό τελικό του διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρησης» του Junior Achievement Greece, έχουν μια δελεαστική πρόταση. Σε δέκα καλαίσθητα περίπτερα, που στεγάστηκαν στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαθητές που είχαν φθάσει στο Φάληρο από τον Εβρο, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, την Κω, τη Μυτιλήνη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, το Γεράκι Λακωνίας, την Επισκοπή Κρήτης αλλά και από γειτονιές της Αθήνας έδιναν ρεσιτάλ πειθούς στους ενδιαφερομένους που ρωτούσαν για τη χρηστικότητα της επιχειρηματικής ιδέας τους.

Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρηματίες-1
Οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς έφτιαξαν έναν αυτοματοποιημένο θάλαμο καλλιέργειας και ανάπτυξης λαχανικών. [Φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΖΙΛΟΣ]

Αν είστε φίλοι των γκουρμέ πιάτων και χρησιμοποιείτε στη μαγειρική σχοινόπρασο, αμάρανθο ή άλλα μικρολαχανικά, σίγουρα θα έχετε κάνει την τρελή σκέψη να τα καλλιεργήσετε κατ’ οίκον. «Εμείς προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα μέσω του πλήρως αυτοματοποιημένου θαλάμου καλλιέργειας και ανάπτυξης λαχανικών», λέει ο Αλέξανδρος, μαθητής στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, καθώς δείχνει στην «Κ» μια συσκευή που θυμίζει σε κάποιον μη ειδήμονα κάτι μεταξύ μικρού θερμοκηπίου και ενυδρείου. «Τα μικρολαχανικά είναι πολύ ευαίσθητα στην καλλιέργειά τους καθώς πολύ εύκολα πιάνουν μούχλα και ξεραίνονται. Μέσα στον θάλαμό τους πρέπει να επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας», εξηγεί. «Οταν η υγρασία πέφτει μέσα στον θάλαμο, ο νεφελοποιητής που λειτουργεί με υπερήχους μετατρέπει το νερό σε νέφος αυξάνοντας την υγρασία στον βαθμό που εμείς θέλουμε και τα φυτά χρειάζονται». Οι διαχειριστές του θαλάμου (έως τώρα έχουν πωληθεί πέντε και έχουν παραγγελθεί άλλοι οκτώ) ενημερώνονται 24 ώρες την ημέρα μέσω των συσκευών τους για τις συνθήκες στον θάλαμο και την ενδεδειγμένη στιγμή για τη συγκομιδή. «Στο τέλος θα έχετε ένα προϊόν πιο ποιοτικό και με χαμηλό κόστος, αφού στην αγορά 50 γραμμάρια ραπανάκι κάνουν 6 ευρώ, ενώ μόνοι σας θα έχετε 150 γραμμάρια με μόλις 7 ευρώ».

Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρηματίες-2
Τα παιδιά του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού εμπνεύστηκαν κι έκαναν πραγματικότητα ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσιμα υλικά. Φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΖΙΛΟΣ

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η συσκευή «Microgreens», το δεύτερο το «Mini Farm – Future Farmers» και το τρίτο βραβείο πήγε στο «My Pine».

Το κόστος του καλαθιού της νοικοκυράς φιλοδοξούν να ελαφρύνουν και οι συμμαθητές τους από το Γενικό Λύκειο Επισκοπής Κρήτης. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή Agôra ο καταναλωτής επιλέγει τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει και το λογισμικό συγκρίνει τις τιμές ανάμεσα σε τρία σούπερ μάρκετ της Κρήτης. «Δημιουργούμε το πιο οικονομικό καλάθι της αγοράς, το οποίο γεμίζουμε εμείς με είδη που προέρχονται από διαφορετικά καταστήματα», αναφέρει η Ελένη. «Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας, εκείνων που αναζητούν καλύτερες τιμές και εκείνων που δεν έχουν χρόνο να μεταβούν οι ίδιοι στα μαγαζιά», σημειώνει ο Ανδρέας. «Για να πείσουμε τους επιχειρηματίες να συνεργαστούν, τους είπαμε ότι θα τους φέρουμε σε επαφή με ένα διαφορετικό καταναλωτικό κοινό, καθώς μόνο ένα από τα τρία καταστήματα έχει e-shop», προσθέτει ο Μιχάλης.

Η φιλοσοφία των περισσότερων προτάσεων, ωστόσο, ήταν περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι έφηβοι στοχεύουν στην αξιοποίηση των αποβλήτων και στη δημιουργία οικολογικών προϊόντων. «Προ τετραετίας είχαμε πολλές ιδέες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ παλαιότερα είχαν γίνει “μόδα” οι ηλεκτρονικές εφαρμογές», θυμίζει τις τάσεις στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του JA, Αργύρης Τζικόπουλος, λίγο πριν ανακοινωθούν οι νικητές. «Λόγω κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε κάνει διαδικτυακά τις βραβεύσεις, τα παιδιά όμως αδημονούσαν για μια ζωντανή εκδήλωση, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους αλλά και να επισκεφθούν την Αθήνα».

Ιδέες που «λύνουν χέρια» από έφηβους επιχειρηματίες-3
Το «my pine» είναι μια σειρά απολυμαντικών με πρώτη ύλη την πευκοβελόνα.Φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΖΙΛΟΣ

Αργά το απόγευμα, έπειτα από συνεντεύξεις των ομάδων με την κριτική επιτροπή αλλά και παρουσιάσεις των ιδεών στο κοινό, ανακοινώθηκαν οι νικητές. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η συσκευή «Microgreens» των μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, το δεύτερο το «Mini Farm – Future Farmers», ένα καινοτόμο κιτ υδροπονίας από ανακυκλώσιμα υλικά, επιχειρηματική ιδέα των μαθητών του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού, και το τρίτο βραβείο πήγε στους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το «My Pine», τη σειρά απολυμαντικών με πρώτη ύλη την πευκοβελόνα. Τα βραβεία απένειμαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή