Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα και υποδομές

Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα και υποδομές

Με νέα μονοπάτια και διαδρομές με πατημένο χωμάτινο δάπεδο υψηλής αντοχής και εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας με φυτεύσεις 11.000 φυτών και δένδρων, ανάμεσα στα οποία μία κόκκινη δρυς, παραδόθηκε το πρώτο από τα τρία τμήματα του αναβαθμισμένου Εθνικού Κήπου.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέστρεψαν οι αγριοφραουλιές και οι παχυσάνδρες στον Εθνικό Κήπο, δύο φυτά εδαφοκάλυψης που υπήρχαν παλαιότερα αλλά είχαν εξαφανιστεί, φυτεύτηκαν νέες φλαμουριές αλλά και μια κόκκινη δρυς. Ολα αυτά στο πλαίσιο των έργων αναβάθμισης του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

Συνολικά έγιναν 11.155 νέες φυτεύσεις για τον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας όλης της έκτασης των 154 στρεμμάτων του Εθνικού Κήπου με δέντρα, θάμνους, ποώδη φυτά, εποχικά και αναρριχώμενα.

Ο Εθνικός Κήπος διαθέτει 6.500 δέντρα, έναν μεγάλο πληθυσμό που χρειάζεται φροντίδα και τακτική παρακολούθηση. Ειδική μέριμνα δόθηκε στα σπάνια δέντρα του Εθνικού Κήπου, ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν την ηλικία των 170 ετών. Εγιναν ξεχωριστές παρεμβάσεις σε 16 από τα ιστορικά δέντρα του κήπου και αξιολογήθηκε η στατική επάρκεια των παλαιότερων δέντρων. Από τα 437 ιστορικά και σπάνια δέντρα, έγιναν «ιατρικές εξετάσεις» σε 80 από αυτά, τα αποτελέσματα των οποίων θα υποδείξουν εάν χρειάζονται κάποια «θεραπεία», όπως μας είπε η Κατερίνα Αγοραστού, προϊσταμένη του Τμήματος του Εθνικού Κήπου.

Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα και υποδομές-1
Φωτ. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 

Το βόρειο τμήμα του κήπου, μεταξύ των λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, έκτασης 34 στρεμμάτων, παραδόθηκε στους Αθηναίους με νέα μονοπάτια, σύστημα άρδευσης και πυρόσβεσης και αστικό εξοπλισμό.

Ανακατασκευάστηκαν οι διάδρομοι και τα μονοπάτια του κήπου με τη χρήση πατημένου χωμάτινου δαπέδου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, για την αντοχή του, ώστε να μη δημιουργούνται τα γνωστά «νεροφαγώματα» έπειτα από μια δυνατή βροχή.

Η χρήση του συγκεκριμένου υλικού εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως και η τοποθέτηση πάγκων ξεκούρασης, φανοστατών και του υπόλοιπου αστικού εξοπλισμού ώστε να διατηρείται ο ιστορικός χαρακτήρας του κήπου.

Εθνικός Κήπος: Νέα δέντρα και υποδομές-2
Φωτ. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

«Διασφαλίζουμε ότι ο Εθνικός Κήπος θα παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στο επίκεντρο της ζωής των Αθηναίων», σημείωσε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Το έργο αναβάθμισης του κήπου είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα με συνολικό προϋπολογισμό 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, το δεύτερο τμήμα θα παραδοθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και το τελευταίο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή