Μεταναστευτικό: Αυξήθηκαν οι «παράνομες διελεύσεις» στην E.E.

Μεταναστευτικό: Αυξήθηκαν οι «παράνομες διελεύσεις» στην E.E.

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των «παράνομων εισόδων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των «παράνομων εισόδων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Και στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες κατά 23% το πρώτο τετράμηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους καταγράφηκαν από τη Frontex 57.800 παράνομες διελεύσεις στην Ε.Ε., αύξηση 69% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα τον Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφηκε αύξηση 79%. Ο μεταναστευτικός δρόμος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα είναι αυτός των δυτικών Βαλκανίων, όπου καταγράφεται αύξηση των παράνομων εισόδων κατά 130%. Συγκεκριμένα, 27.172 προσπάθειες εισόδου στην Ε.Ε. μέσω αυτής της οδού καταγράφηκαν, κυρίως από Σύρους και Αφγανούς. Αύξηση σημειώθηκε όμως και στις αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και στην Κύπρο σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2021. Συνολικά 9.109 άτομα, εκ των οποίων τα 6.273 «πέρασαν» στην Κύπρο, κυρίως μετανάστες από τη Συρία, τη Νιγηρία και το Κονγκό.

Στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες κατά 23% το πρώτο τετράμηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Ενας αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών –12.786 από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράν– πέρασε μέσω του «καναλιού» με μικρές βάρκες από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης 9.323 άτομα, κυρίως Αιγύπτιοι, Μπανγκλαντεσιανοί και Τυνήσιοι, χρησιμοποίησαν τον κεντρικό μεταναστευτικό δρόμο της Μεσογείου, τη θάλασσα ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία, και πέρασαν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι διαμένοντες στις κρατικές δομές φιλοξενίας και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών έχουν μειωθεί δραστικά στους 24.529 – γεγονός που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Με βάση αυτά τα στοιχεία, 30.928 άτομα, είτε αιτούντες άσυλο είτε πρόσφυγες, βρέθηκαν εκτός κρατικών δομών τον τελευταίο χρόνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πού ακριβώς διαμένουν ή πώς βιοπορίζονται. Συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο (από πέρυσι τον Απρίλιο) έχουν εισέλθει στη χώρα 10.184 άτομα, εκ των οποίων τα 5.807 από τον Εβρο και τα υπόλοιπα διασχίζοντας το Αιγαίο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα 13.413 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα πλέον στα νησιά να διαμένουν 2.315 άτομα.

Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 917.281 μετανάστες που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής. Πρόκειται για 215.583 πολίτες Ε.Ε. και ομογενείς, 643.170 πολίτες τρίτων χωρών και 58.528 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Από αυτούς το 61,68% έχουν αλβανική εθνικότητα, το 4,49% είναι από τη Γεωργία, το 4,17% από την Κίνα και το 3,87% από το Πακιστάν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εκκρεμούν 124.059 ανανεώσεις αδειών διαμονής, ενώ μέσα στον τελευταίο χρόνο ανανεώθηκαν 63.847 άδειες. Πρακτικά χρειάζονται δύο χρόνια προκειμένου να ανανεωθούν όλες οι εκκρεμούσες άδειες διαμονής, ενώ βέβαια στο μεταξύ θα συσσωρεύονται καινούργια αιτήματα ανανέωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT