Μεταναστευτικό: Αθώος για τον θάνατο του γιου του σε ναυάγιο

Μεταναστευτικό: Αθώος για τον θάνατο του γιου του σε ναυάγιο

Προτού προλάβει να θρηνήσει, το 2020 ο Αφγανός πατέρας βρέθηκε κατηγορούμενος για έκθεση του ανήλικου παιδιού του σε κίνδυνο με θανατηφόρο αποτέλεσμα. Χθες κρίθηκε αθώος.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Νοέμβριος του 2020 όταν ένα ορμητικό κύμα έριξε τη βάρκα τους στα βράχια. Πατέρας και γιος χωρίστηκαν. Ο Ναντέρ μπαινόβγαινε στη θάλασσα, προσπαθώντας μάταια να εντοπίσει τον πεντάχρονο Γιάγχια. Ωσπου το επόμενο πρωί τον οδήγησαν στο νεκροτομείο της Σάμου για να αναγνωρίσει τη σορό του. Προτού προλάβει να θρηνήσει, ο Αφγανός πατέρας βρέθηκε κατηγορούμενος για έκθεση του ανήλικου παιδιού του σε κίνδυνο με θανατηφόρο αποτέλεσμα. Εάν καταδικαζόταν, η ποινή του μπορεί να έφτανε έως και τα 10 έτη. Χθες κρίθηκε αθώος.

Ταυτιζόμενο και με την εισήγηση του εισαγγελέα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου έκρινε ότι δεν είχαν βάση οι κατηγορίες εναντίον του. Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πέντε μηνών με αναστολή στον Αφγανό συγκατηγορούμενό του, Χασάν, ο οποίος οδηγούσε τη βάρκα εκείνη τη νύχτα και αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες.

Το δικαστήριο τελικά δέχτηκε ότι ο Χασάν ήταν και εκείνος μέλος της ομάδας των διακινουμένων και όχι στέλεχος κάποιου εγκληματικού δικτύου. Στην ίδια βάρκα με αυτόν επέβαιναν η κατάκοιτη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του. Για τους δύο άντρες και τους συνηγόρους τους, Δημήτρη Χούλη, Αλέξανδρο Γεωργούλη και Ελλη Κριωνά-Σαράντη, αυτή ήταν μια αναμενόμενη δικαίωση.

Ο Ναντέρ είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και μεγάλωνε μόνος του το παιδί του στην Κωνσταντινούπολη, εργαζόμενος σε οικοδομές. Αποφάσισε να εγκαταλείψει την Τουρκία όταν απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημά του για χορήγηση ασύλου και ενημερώθηκε από τον δικηγόρο του εκεί ότι ο γιος του δεν θα μπορούσε να φοιτήσει σε τουρκικό σχολείο. Πλήρωσε 1.500 δολάρια, χρήματα που είχε δανειστεί, για να μπουν στη βάρκα στα τουρκικά παράλια. Σκοπός του ήταν να ταξιδέψει μέχρι την Αυστρία για να σμίξει εκεί με την αδερφή του.

Η βάρκα με τους 24 επιβάτες ναυάγησε λίγο προτού φτάσουν στις ακτές της Σάμου. Παρά τις προσπάθειές του, ο Ναντέρ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον γιο του. Η σορός του βρέθηκε πολλές ώρες αργότερα στο ακρωτήρι Πράσο, γνωστό και ως «ακρωτήρι του θανάτου» για τις επικίνδυνες βραχώδεις ακτές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή