Η εγκληματικότητα στην Αττική

Η εγκληματικότητα στην Αττική

Καταγράφεται μείωση 35% στις διαρρήξεις και στις κλοπές – «Θα συνεχίσουμε τις ειδικές επιχειρήσεις», λέει αξιωματούχος της Κατεχάκη.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επικαλεστεί στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εγκληματικότητα στην Αττική παρουσιάζει μείωση 30% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. «Την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 η λεγόμενη χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα σημείωσε πτώση 25%-30% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την καραντίνα», είχε πει από το βήμα της Βουλής. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος σε συνέντευξή του κατήγγειλε έλλειμμα αστυνόμευσης στο κέντρο και απροθυμία του υπουργού να συναντηθεί μαζί του. Απαντώντας στον δήμαρχο, ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας κατά 30%, σχολιάζοντας ότι τα δεδομένα θα έπρεπε να είναι σε γνώση του κ. Μπακογιάννη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επικαλείται στοιχεία της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, με τον αριθμό των κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών στο κέντρο της Αθήνας σε διάστημα έξι μηνών και συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου για τα έτη από το 2016 μέχρι σήμερα.

Από τον σχετικό πίνακα που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ» προκύπτει ότι από 1/9/2021 έως την 28/2/2022 στην περιοχή αρμοδιότητας της Ασφάλειας Αθηνών διαπράχθηκαν 7.343 κλοπές και διαρρήξεις. Την περίοδο 2020-2021 αντίστοιχα, ο αριθμός των κλοπών και των διαρρήξεων ήταν μικρότερος, ήτοι 6.143. Αντίθετα, οι κλοπές και διαρρήξεις την αντίστοιχη περίοδο του 2019-2020 ήταν σημαντικά περισσότερες (11.440), ενώ και την περίοδο 2018-2019 υπερέβαιναν τις 9.000. Τα στελέχη του υπουργείου δεν αντιπαραβάλλουν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία με τα αντίστοιχα περυσινά, με το αιτιολογικό ότι το εξάμηνο μεταξύ 2020 και 2021 υπήρχε σε ισχύ καραντίνα λόγω της πανδημίας. Ετσι, σε σύγκριση με την προ COVID περίοδο καταγράφεται φέτος μείωση 35% στις διαρρήξεις και τις κλοπές, μείωση 18% στις κλοπές Ι.Χ. και μοτοσικλετών, και μείωση 31% του αριθμού των ληστειών.

Στις αρχές Μαρτίου η ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων «σκούπα» στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 10 Μαΐου, στη διάρκεια των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ελέγχθηκαν 2.585 άτομα, έγιναν 617 προσαγωγές παράτυπων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο. Παρότι πολλοί ακόμα και στο εσωτερικό της Αστυνομίας αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων «σκούπα», τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το συγκεκριμένο μοντέλο αστυνόμευσης.

«Θα συνεχίσουμε τις ειδικές επιχειρήσεις στο κέντρο με τη συμμετοχή δυνάμεων από διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας», υπογράμμισε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματούχος της Κατεχάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή