Απογραφή: «Με τόσες κρατήσεις που μας έκαναν, δεν άξιζε τον κόπο»

Απογραφή: «Με τόσες κρατήσεις που μας έκαναν, δεν άξιζε τον κόπο»

Η δυσάρεστη έκπληξη μετά το mail που έλαβαν από την ΕΛΣΤΑΤ και οι κωμικοτραγικές περιπέτειες των νεαρών απογραφέων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ψάχνουν απογραφείς και δεν θα βρίσκουν…» έγραψε κάποιος πριν από λίγες ημέρες σε γκρουπ απογραφέων στο Facebook. «Με τόσες κρατήσεις που μας έκαναν, τελικά δεν άξιζε τον κόπο. Τον βασικό μισθό έπιασα», συμπλήρωσε.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει την αποστολή των mails στους απογραφείς, με την αμοιβή που δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στην Απογραφή Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, την οποία καλούνται να αποδεχθούν ώστε κατόπιν να τους καταβληθεί το ποσό. (Εάν δεν συμφωνούν με το ποσό ή με κάποιο άλλο σκέλος της διαδικασίας, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον επόπτη τους.) Οπως παρατήρησαν με έκπληξη πολλοί απογραφείς, ωστόσο, οι πολλές κρατήσεις έχουν πετσοκόψει την αμοιβή τους. «Λίγα, αλλά από το τίποτα…» σχολιάζει κάποιος άλλος.

Οι κρατήσεις αφορούν φόρο 8%, χαρτόσημο 3%, ΟΓΑ (20%) επί χαρτοσήμου, ΕΦΚΑ κύριας σύνταξης (13,33%) και ΕΦΚΑ υγειονομικής περίθαλψης (6,95%). «Είναι απαράδεκτο. Μας είχαν πει 1.200 ευρώ για 120 κατοικίες, άρα κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, υπολόγιζαν ότι θα πληρωθούν γύρω στα 1.000 ευρώ. Αύξησαν τις κατοικίες στις 150, αλλά ο μισθός αντί να αυξηθεί μειώθηκε», γράφει η Χ.Β.

«Συγγνώμη, δουλέψαμε το διπλάσιο διάστημα από το συμφωνημένο, για το 1/3 των χρημάτων από το συμφωνημένο, σε τραγικές εργασιακές συνθήκες και δεν θα κάνουμε τίποτα;» λέει με τη σειρά της η Β.Μ. «#cancel_elstat», γράφει η ίδια μισοαστεία μισοσοβαρά. «Προσοχή, το mail αποδοχής πληρωμής πάει στα spam!» αναφέρει άλλος απογραφέας, συμπληρώνοντας την κωμικοτραγική εικόνα.

«Η δική μου καθαρή αμοιβή βγαίνει 480 ευρώ, καθώς οι κρατήσεις φτάνουν τα 202 ευρώ», λέει στην «Κ» η 25χρονη Μ.Π., η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της και αποφάσισε να γίνει απογραφέας για την εμπειρία αλλά και το έξτρα εισόδημα.

«Αξιζε λοιπόν;» τη ρωτάμε. «Θεωρώ ότι καλλιέργησα την ψυχική μου ανθεκτικότητα, αλλά τελικά κλίνω προς το όχι, αφού αναγκάστηκα να πάρω παράταση για τη διπλωματική μου, που κοστίζει 400 ευρώ. Συν ότι υπάρχει απογραφόμενη η οποία εξακολουθεί να μου τηλεφωνεί για άσχετα θέματα – μια φορά ήταν για να της προτείνω οικιακή βοηθό, λες και αν είχαμε τη δυνατότητα για οικιακή βοηθό θα πήγαινα στην απογραφή».

Αλλη απογραφέας είπε στην «Κ» ότι περίμενε να λάβει 900 ευρώ με βάση τις οικίες που της αναλογούν, αλλά μετά τις κρατήσεις η αμοιβή της δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ. Μέρος των κρατήσεων, πάντως, πρόκειται να επιστραφεί στους δικαιούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή