Κινητοποιήσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Κινητοποιήσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Δεν θα εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου – Με κυρώσεις απειλεί το υπουργείο Υγείας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν το προσεχές τριήμερο 26, 27 και 28 Μαΐου διαγνωστικά κέντρα, διαγνωστικά ιατρεία και πολυϊατρεία της χώρας, τα οποία για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν θα εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ διαμαρτυρόμενα για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιβάλλει ο οργανισμός όταν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού (clawback). Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και των πολυϊατρείων ζητούν την επαρκή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον περιορισμό του clawback με ανώτατο όριο το 10% των δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους για το 2022, παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου και για το 2023, και κούρεμα συσσωρευμένων χρεών από το 2013 έως το 2021.

Με κυρώσεις απειλεί το υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία που θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερού τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη. Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν». Και τόνισε, «είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του». Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση προσπαθεί με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για το 2021 και το 2022, να αντιμετωπίσει το clawback.

Από την πλευρά του το συντονιστικό όργανο των εκπροσώπων των ιδιωτικών δομών σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον πρωθυπουργό σημειώνει ότι «κανείς μέχρι στιγμής δεν “έχει θέσει το δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων” για τη λύση αυτού του γόρδιου δεσμού, τουναντίον διαχρονικά όλα τα συναρμόδια υπουργεία υπεκφεύγουν της επίλυσής του, βρίσκοντας προσωρινές λύσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν το λύνουν». Οπως επισημαίνει, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση του clawback προηγούμενων ετών, η περικοπή για τις ιδιωτικές δομές ξεπερνάει το 45% της μηνιαίας δαπάνης που υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ προ φόρων. Την κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων στηρίζουν ο ΠΙΣ και οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή